@Trollsky: Sam prosilem o to AMA, a zrobiles specjalnie jak juz spalem...
1. Czym na poczatek mozna zastapic piec? Widzialem rozne ciekawe konstrukcje, np. rura z nierdzewki, wylozona zaprawa szamotowa z wlotem na dysze i podgrzewana gazem z butli. Chodzi mi to to zeby na poczatek zbyt duzo nie inwestowac, bo nie wiem jak dlugo sie tym bede zajmowal.
2. Jakie narzedzia sugerujesz na poczatek. Szlifierka wiadomo, pilniki, wiertarka... ???
1.pierwsze noze wykonywałem ze stali resorowej z odzysku, ta stal fajnie sie obrabia i jej niezaprzeczlanym plusem jest to ze da sie zahartowac z niezłym skutkiem w grillu , robiłem to tak ze obsypywałem nóz weglem drzewnym, rurką nadmuchiwałem powietrze i gasiłem w oleju, robiłem to na działce u kolegi :) i koniecznie o zmierzchu bo w ciagu dnia jest za jasno i mozna łatwo przegrzac nóz podczas nagrzewania
Napisałeś, że najpierw grzejesz nóż do temperatury 850 stopni. Czy używasz do tego pieca indukcyjnego, czy może jakiegoś ogniska? Jak łatwo i niskim kosztem rozgrzać stal do takiej temperatury?
Oglądałem Nożownika, jest tam scena gdzie Tomy Lee Jones układając sterte z kamieni i kawałków węgla rozpala ognisko i dzięki temu topi stal i robi nóż, da rade zrobić coś takiego w lesie?
@Trollsky mam pytanie. Co polecasz do ostrzenia nozy na kuchni w zakladzie gastronomicznym? Nie chodzi mi o roznego rodzaju sprzety, ktorymi Ty operujesz bo nie ma nawet gdzie tego ustawic. Bardziej mysle o jakis oselkach roznego rodzaju czy tez moze cos elektrycznego co 'samo' ostrzy? A moze to wszystko jest o kant dupy i lepiej zostac przy kamieniu do ostrzenia?
Delikatnie spóźniłem się na AMA, ale i tak zapytam. Masz jakiś sprawdzony sposób na wyginanie się noża podczas hartowania? Zrobiłem dwa noże jak do tej pory, ręcznie szlifowane ze stali nc6 5 mm. Hartowałem sam i chłodziłem w oleju. Oba się wygięły :( Może nie jakoś strasznie, ale wyraźnie.
@zielonyman: po pierwsze trzeba zostawic minimum 1 mm stali na krawedzi tnacej, wazne jest tez odpowiednie wsadzanie noza do oleju ( tak jak na moich filmach) no i stal musi byc idealnie prosta przed hartowaniem i nie moze byc prostowana na zimno jesli płaskownik jest krzywy
miałem taki za małolata i nie mam pojęcia gdzie mi przepadł, teraz planuję zakup ostrza do zastosowań około-leśno-survivalowych, z budową schronienia, rąbaniem itd.
1. z jednej strony chciałbyś, żeby Twoje noże były używane przez ich właścieli, z drugiej nie przyjmujesz zleceń, a sam wybierasz to co tworzysz. Czy noże robione pod konkretne zamówienie nie dawałyby większej pewności, że będą w stałym użyciu?
2. skąd bierzesz czeczot i który jest najlepszy Twoim zdaniem? używałeś kiedyś czeczota z orzecha?
1. robie noze przede wszystkim uzytkowe wiec nabywcy wiedzą co biorą :)
2. czeczoty uzywam klonowej i brzozowej - wiem ze orzechowe są piekne ale nie spotkałem sie jeszcze. Drewno pozyskuje sam przy scinkach , w polsce za przysłowiową flaszke naprawde duzo da sie załatwic :)
Komentarze (336)
najlepsze
1. Czym na poczatek mozna zastapic piec? Widzialem rozne ciekawe konstrukcje, np. rura z nierdzewki, wylozona zaprawa szamotowa z wlotem na dysze i podgrzewana gazem z butli. Chodzi mi to to zeby na poczatek zbyt duzo nie inwestowac, bo nie wiem jak dlugo sie tym bede zajmowal.
2. Jakie narzedzia sugerujesz na poczatek. Szlifierka wiadomo, pilniki, wiertarka... ???
3.
1.pierwsze noze wykonywałem ze stali resorowej z odzysku, ta stal fajnie sie obrabia i jej niezaprzeczlanym plusem jest to ze da sie zahartowac z niezłym skutkiem w grillu , robiłem to tak ze obsypywałem nóz weglem drzewnym, rurką nadmuchiwałem powietrze i gasiłem w oleju, robiłem to na działce u kolegi :) i koniecznie o zmierzchu bo w ciagu dnia jest za jasno i mozna łatwo przegrzac nóz podczas nagrzewania
2.
co sądzisz o tym nożu?
http://pl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3%C5%BC_wojskowy_wz._98
miałem taki za małolata i nie mam pojęcia gdzie mi przepadł, teraz planuję zakup ostrza do zastosowań około-leśno-survivalowych, z budową schronienia, rąbaniem itd.
2. skąd bierzesz czeczot i który jest najlepszy Twoim zdaniem? używałeś kiedyś czeczota z orzecha?
1. robie noze przede wszystkim uzytkowe wiec nabywcy wiedzą co biorą :)
2. czeczoty uzywam klonowej i brzozowej - wiem ze orzechowe są piekne ale nie spotkałem sie jeszcze. Drewno pozyskuje sam przy scinkach , w polsce za przysłowiową flaszke naprawde duzo da sie załatwic :)