Dlaczego herbata z cytryną jest jaśniejsza od takiej zwykłej?
Wielu myśli, że dodanie soku z cytryny do herbaty po prostu ją osłabia. Ale jak jest naprawdę? Uwaga - żargon chemiczny w środku.
OrestesGaolin z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 59
Wielu myśli, że dodanie soku z cytryny do herbaty po prostu ją osłabia. Ale jak jest naprawdę? Uwaga - żargon chemiczny w środku.
OrestesGaolin z
Komentarze (59)
najlepsze
wymienione w artykule barwniki można zaliczyć do grupy flawonoidów. Wszystkie te barwniki łączy budowa polifenolowa. Ich zmianę barwy w zależności od warunków środowiska można zbadać nawet w kuchni. Wystarczy np. zagotować czerwoną kapustę, która zawiera barwnik rubrobrassycynę, żeby zmienić jej kolor na szarofioletowy, a potem polać kwasem (np. cytrynowym, octowym) żeby przywrócić barwę. Wielu kucharzy wykorzystuje reakcje barwników nawet nie znając ich chemicznych podstaw, np. podczas zakwaszania barszczu czerwonego, żeby
Tylko