Makaron z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami.
Składniki:
-Makaron (jaki chcecie, ja użyłem wstążek)
-szynka szwarcwaldzka 80g
-mascarpone (Piątnicy) 250g
-suszone pomidory 50-100g, u mnie w sklepie były tylko na wagę ale wiem że są też w słoiczkach, ja użyłem 100g ale można użyć tylko 50g
-2 cebule
-ząbek czosnku (brak na zdjęciu ;p)
Zaczynamy :)
Wstawiamy wodę na makaron.
Kroimy cebulę i dusimy na patelni
Następnie kroimy szynkę szwarcwaldzką w cienkie paseczki i gdy cebula bedzie juz dostatecznie miękka
wrzucamy szynkę na patelnię. Smażymy około 4 min
Kroimy suszone pomidory i wrzucamy na patelnię
Smażymy około 3min
Kroimy ząbek czosnku i wrzucamy do smażenia, od razu do tego wrzucamy Mascarpone.
Mieszamy aż ser się roztopi i zrobi się sos.
Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy, wrzucamy na patelnię i chwilę mieszamy
Nakładamy nasze danie na talerze :) mi z tego wyszły 2 porządne porcje :)
Nie ma co przyprawiać solą ponieważ szynka jest już dosyć słona i razem z suszonym pomidorami sprawia że danie jest dostatecznie słone.
i na koniec nasz 12 letni kot który wyczuł jedzenie i przyszedł spróbować :P
koszt tego dania nie jest wcale duży
Mascarpone kosztuje około 5zł
Szynka 80g - 5zł
Pomidory kosztowały też 5zł :) a można znaleźć taniej
Makaron 3,50 zł
i Cebula z czosnkiem około 2zł
więc wszystko wyniesie nas około 20zł
Komentarze (143)
najlepsze
Ale do rzeczy, mascarpone określiłbym jako śmietankowy, tłusty, niepuszysty, pozbawiony jakiegokolwiek charakterystycznego smaku.
BTW Wczoraj tradycyjny amerykański sos (chyba) czyli majonez, musztarda, ketchup (1x1x1) z sokiem z cytryny i pieprzem wzbogaciłem łyżką powideł z renklod, włożyłem to do hamburgerów i podałem kilku osobom.