@Leonurus: Myślę, że Chiny są na tyle dużym państwem, że nie da się tego na pewno określić, w niektórych regionach mieszanka ta mogła być używana od bardzo dawna. A co do anyżu to się nie zgadzam - kwestia użytej w ilości.
Propozycja: nie używaj ryżu z torebki. Weź ryż "luzem" i wrzuć do wrzątku - nie solonego! Proporcje: 1 szklanka ryżu/ dwie szklanki wrzątku. Gotuj, dopóki ryż nie wchłonie wody, potem przykryj garnek pokrywką, lub talerzem, owiń kołderką i poczekaj około godziny.
Zupełnie inny smak. Ryż jest tak pyszny, że można go wsuwać bez żadnych dodatków. :)
Aha! Do porcjowania liczymy 1/2 szklanki na osobę. Jeśli mimo to ryżu zostanie, ten wystudzony (np. następnego dnia) można wymieszać z całym, surowym jajkiem, posypać odrobiną curry i odsmażyć na patelni lub woku, dodając osobno podsmażone, pokrojone w cieniutkie słupki warzywa (marchew, seler, pietrucha lub pasternak) i groszek.
@dolittlework: Niewiele, torebka ryżu to jakieś 375 kcal, kurak z marynatą 150-175, do tego warzywa pewnie góra 100. Razem tak na oko wychodzi 600-650 kcal na porcję i to sporą porcję.
Ja na takich wynalazkach schudłem 12 kilo. Tylko z lenistwa zamiast krojonych warzyw leciała mrożona mieszanka chińska (najlepsza - Daucy), pół kostki bulionowej, koncentrat pomidorowy i sos chilli. Przygotowanie zajmuje 20 minut, nażreć się można, a nie trzeba się p%%#!#$ić
Komentarze (41)
najlepsze
1. Ugotuj ryż z biedronki
2. Podgrzej zawartość sosu słodko kwaśnego z biedronki
3. Zjedz.
Coś na kształt "jak ugotować kisiel"
Poza tym zakop za treść, zwykły sos słodko-kwaśny, w dodatku słaby przepis.
Zupełnie inny smak. Ryż jest tak pyszny, że można go wsuwać bez żadnych dodatków. :)
a tak w ogóle to dołączam się do pytania ;-)
P.S.
Aha! Do porcjowania liczymy 1/2 szklanki na osobę. Jeśli mimo to ryżu zostanie, ten wystudzony (np. następnego dnia) można wymieszać z całym, surowym jajkiem, posypać odrobiną curry i odsmażyć na patelni lub woku, dodając osobno podsmażone, pokrojone w cieniutkie słupki warzywa (marchew, seler, pietrucha lub pasternak) i groszek.
Pycha!
Ja na takich wynalazkach schudłem 12 kilo. Tylko z lenistwa zamiast krojonych warzyw leciała mrożona mieszanka chińska (najlepsza - Daucy), pół kostki bulionowej, koncentrat pomidorowy i sos chilli. Przygotowanie zajmuje 20 minut, nażreć się można, a nie trzeba się p%%#!#$ić