Glutaminian sodu - fakty i mity
Czy rzeczywiście jest groźny dla naszego organizmu? Czy ma wpływ na otyłość? Na te i wiele innych pytań odpowie ten artykuł.
s.....k z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 51
Czy rzeczywiście jest groźny dla naszego organizmu? Czy ma wpływ na otyłość? Na te i wiele innych pytań odpowie ten artykuł.
s.....k z
Komentarze (51)
najlepsze
Problem z glutaminianem jest taki, że wsadzają go wszędzie gdzie się da. I wszystko smakuje umami, podczas gdy nie ma to sensu. Ładnie podsumował tę przyprawę Gessler w wywiadzie który na Wykopie kiedyś był. W domowej kuchni zyskał
używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych, przede wszystkim:
Żywności przetworzonej;
Żywności typu fast – food;
Przekąsek typu chipsy;
NO WAY
Kto ma jaką tusze (Azjaci vs USA) każdy dobrze widzi. Imo artykuł to jedna wielka bezsensowna papa informacyjna.
Żona pisze teksty o żywności, często je konsultuje z różnymi profesorami, od razu rzuca się w oczy który jest kupiony a który nie.
Śmieszny fakt - nasze "stare" dziadowskie PRL-owskie normy żywieniowe były duuuuuuuużo bardziej restrykcyjne i wyśrubowane niż obecne unijne.
Np za komuny coś takiego jak "kurczak
Skoro w rosole lub sosie wyczuwa że dodane zostały tam np: kostki rosołowe to znaczy że potrafię rozpoznać smak umami?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomidor#Zastosowanie
Osobiście używam glutaminianu bo jest smaczny i imo zdrowszy np od maggi (ciekawie smakuje rosół z glumatinianem).
Za fakt, że nie szkodzi służy mi długowieczność i ogólne dobre zdrowie japończyków którzy sypią glutaminian do wszystkiego co się je i to wiadrami, a jednak średnia wieku jest najwyższa na świecie (albo przynajmniej top), a zachorowalność raka jest najniższa, tak niska, że
@loczyn: Maggi zawiera własnie glutaminian sodu!
Może tak być, że
Tam każda gospodyni zamiast soli ma słoiczek z glutaminianem.
Ląduje praktycznie w każdym ramenie (ichni rosół) lub tempurze - to dwie najczęściej jadane dania w codziennej Japońskiej kuchni.
Po co jakieś artykuły, czy wy nie macie własnego, zdrowego rozsądku?
Babcie robiły rosoły, galarety, bigosy bez tego i były pyszne teraz musi być dopalaczami?
No tak, bo jak dodajesz glutaminianu do jedzenia to w mózgu tworzy się nowy ośrodek, który odpowiada za percepcję smaku, wyrastają nowe kubki smakowe a pierwotny smak ulega zanikowi jak mięśnie u dziecka ze stwardnieniem rozsianym.
Nie.
@fulou: