BABKA MAJONEZOWA
Bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto. Lubię w nim przede wszystkim konsystencję - jest mięciutkie. Ale do rzeczy...
Na początek składniki:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki majonezu
* 0,5 szklanki mąki tortowej
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka kakao
* dwie łyżeczki aromatu do ciast
Na początku oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do miski, a żółtka do szklanki, niech czekają.
UWAGA! ważne jest, żeby podczas oddzielania nie przebić żółtka, bo gdy nawet odrobina żółtka dostanie się do białek, to nie ubije nam się piana.
Ucieramy białka z cukrem na białą pianę. Musi być sztywna. Cukru dodajemy po trochu. Podobnie potem z żółtkami. Dodajemy po trochu, troszcząc się o to, by piana była sztywna
Dodajemy żółtka i znowu ucieramy.
Następnie dodajemy trzy łyżki stołowe majonezu i mieszamy.
Dodajemy mąki.
Proszek do pieczenia
No i aromat. Jaki kto lubi. Może być waniliowy. Ja akurat użyłem pomarańczowego.
Mieszamy wszystko. Ciasto mamy gotowe.
Bierzemy podłużną blachę i smarujemy jej wnętrze margaryną.
Wlewamy ciasto, zostawiając jednak 1/7 w misce.
Do pozostałej części wsypujemy łyżeczkę kakao i mieszamy.
Kakakowe ciasto wylewamy na środek i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
Jako, że to Gotuj z Wykopem, nie może zabraknąć domowego zwierzaka. Brego jest właśnie bardzo zajęty przekładem "Boskiej Komedii" Dantego na polski i nie był zbyt zadowolony tym, że musiał pozować do zdjęcia.
Po 45 minutach ciasto jest gotowe.
Może na tym zdjęcia nie wygląda zbyt pięknie, ale to wina mojego braku doświadczenai i tego, że przez przypadek ustawiłem zbyt wysoką temperaturę. Tak czy inaczej smakuje świetnie.
SMACZNEGO!
Komentarze (145)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Mogłeś jeszcze wszamać łychę, jako "pre dinner snack" :)