Chciałbym się z wami podzielić przepisem na szybkie i nieskomplikowane danie,
Spaghetti z pieczarkami i parmezanem. Danie znakomicie nadaje się (w towarzystwie dużej ilości wina oczywiście) na kolację z dziewczyną.
Będziemy potrzebowali:
* Pieczarki około 400g
* Parmezan, najlepiej Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano
* Makaron Spaghetti
* Śmietanka 30% 200ml
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* Masło
* Natka pietruszki
Ze wszystkich składników najdroższy jest ser, ja polecam Grana Padano z Lidla, ma dobry stosunek ceny do jakości, wszystkie składniki powinniśmy kupić za mniej niż 25zł, zakładając, że mamy w lodówce masło.
No to zaczynamy!
Na początku myjemy pieczarki, a następnie kroimy je w cienkie plasterki, nie przejmujecie się, że jest ich tak dużo, po tym jak wrzucimy je na patelnie zostanie z nich 1/3 pierwotnej objętości.
Teraz przyszła pora, żeby trochę popłakać, kroimy cebulę w drobną kostkę.
Następnym krokiem będzie roztopienie masła na patelni i podsmażenie na nim cebulki.
W międzyczasie możemy w dużym garnku nastawić wodę na makaron, nie zapomnijmy jej posolić i wlać do niej odrobiny oliwy.
Po tym jak nastawiliśmy wodę cebulka powinna się już zeszklić, dodajemy do niej 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę.
Kiedy w kuchni rozlegnie się charakterystyczny zapach podsmażonego czosnku, to znaczy że przyszła pora, żeby na patelnie wrzucić pieczarki. Zanim to jednak zrobimy to dodajmy na patelnie jeszcze trochę masła. Pamiętajmy, że pieczarki trzeba regularnie mieszać, żeby się nie spaliły.
Woda jeszcze nie powinna się zagotować, dlatego teraz utrzyjmy ser, używając tarki. Uwaga na palce!
Jeśli woda się gotuje to wrzućmy do niej makaron (oczywiście co jakiś czas mieszamy).
Podczas smażenia z pieczarek odparowuje nadmiar wody, kiedy na patelni zrobi się więcej pieczarek niż wody która z nich wypłynęła a całość wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej to znaczy, że sos jest już prawie gotowy.
Dodajemy do niego śmietanki...
...i parmezanu, pamiętając żeby zostawić trochę na posypanie gotowego spaghetti.
Całości pozwólmy się jeszcze trochę pogotować na małym ogniu. Gotowy sos wygląda tak:
Makaron powinien już być gotowy, osobiście nigdy nie wierzę w czas gotowania jaki producent napisał na opakowaniu i sprawdzam organoleptycznie czy jest już gotowy, kiedy jest już idealnie al dente cedzimy go i hartujemy polewając zimną wodą.
Następnie przecedzony makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się ugotował i polewamy sosem, całość mieszamy.
Spaghetti nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!
To zadziwiające jakie to proste danie, którego przygotowanie zajmuje około 30 min. zbierało pochlebne recenzję wśród mojej rodziny i znajomych.
Na koniec zamieszczam zdjęcie mojego osobistego kuchennego pomocnika, Rubla, który wprawdzie jest dużo wierniejszy podczas gotowania dań mięsnych ale i dzisiaj mi towarzyszył w kuchni zadowalając się kawałkiem sera.
Komentarze (32)
najlepsze
Heheh chyba ktoś tutaj dziś oglądał galileo :D
Cholera chyba sam muszę przygotować "gotuj z wykopem" ostatnio poszła kaczka w pomarańczach dziś łosoś a jutro cannelloni przygotuje. Do tego popijam szkocką i zmiksowanego drinka :( Ja j*bie a jestem biednym studentem :P
no meat don't eat ;)
moj wlasny, wyprobowany, przepis na carbonare:
Boczek (lub szynke) pokrojony w kostke podsmazamy na patelni, pod koniec smazenia dodajemy czosnek i ugotowane wczesniej spaghetti. Mieszamy. W misce laczymy 1-2 jajka z parmezanem i pieprzem. Patelnie z boczkiem i makaronem zdejmujemy z ognia, czekamy chwilke (wazne! makaron z boczkiem nie moze byc za goracy poniewaz z pozniej dodanych jajek zamiast sosu