Potrzebne składniki:
kurczak
pomarańcze 4-5 szt.
imbir
czosnek (trzy ząbki)
miód (3 łyżki stołowe)
białe wino (150 ml)
tymianek
przyprawa do kurczaka
ryż
rodzynki
Przygotowanie:
Kurczaka dokladnie myjemy pod bierzacą wodą.
Nacieramy go przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Nastepnie kroimy pomarańcze w ósemki. Czosnek oraz imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do miseczki wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy wino, łyżkę miodu i mieszamy.
Nadziewanie kury czas zacząć
Kurczaka przkladamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na grzbiecie. Do środka i pod skórę (foto poniżej) wkłądamy pomarańcze,
imbir, czosnek oraz miód.
Tak nadzianą kurę zalewamy sosem z miseczki. Pomarańczami oraz wszystkim innym co nam zostało obkładamy kurczaka w naczyniu. Jak ktoś lubi można wszystko posypać jeszcze tymiankiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni ( ja użyłam termoobiegu). Wkładamy przykryte naczynie na godzinkę.
Po godzinie zdejmujemy przykrywkę żeby kura się przypiekła, i dalej do piekarnika na 30 min.
(ja na ostatnie 20 min pieczenia smaruję kurę po wierzchu sosem z jednej łyżki miodu, paru łyżek oleju i wina)
Jako dodatek do dania proponuję gotowany ryż z dodatkiem rodzynek.
Sałatka nie jest obowiązkowa. Na talerz można położyć upieczonego pomarańcza.
A oto efekt końcowy. SMACZNEGO!
Komentarze (86)
najlepsze
http://ct.fra.bz/ol/fz/sw/i49/5/1/7/fbz_ac79479f452f585b5eff253754b6f294.jpg
I pomarańcze wyszorować bardzo dokładnie przed wsadzeniem ich do kurczaka, skoro się wsadza w skórce. I też jest wykop ;)
Pomarańcza - owoc/drzewo
Pomarańcz - kolor.
:)