Wpis z mikrobloga

@esio: nie wqrwiaj mnie bo jak zmusiłem do działania na najnowszym XORGu i kernelu na Debianie przełączalną grafikę na thinkpadzie T400 (radeon 3470 nieobsługiwany już przez Legacy) i co ciekawe nawet nieużywaną grafikę wyłącza to ktoś taki jak Ty nie umie zmusić znacznie nowszej katy do działania ;) Także wystarczy chcieć.
@Trzyzet: Zmusiłem do działania w dwóch trybach.

1. Akceleracja w grach jest, gram sobie w CS:GO na full detalach i jest spoko. Ale za to laguje mi pulpit.

2. CS:GO w 20 fps ale za to już gVim mi nie laguje. :)

Chciałbym mieć grafikę, która po prostu działa...
@esio:

A i jaki linux i jaka wersja mesy?

Dodatkowo mam coś takiego w /etc/X11/xorg.conf

Section "InputClass"

Identifier "generic mouse"

Option "AccelerationScheme" "none"

EndSection

Section "Device"

Identifier "Radeon"

Driver "radeon"

Option "SwapbuffersWait" "false"

EndSection

W debianie testing właśnie wpadłą 10.3. Za chwilę przetestuje :D Dodam że mam taką samą kartę graficzną.
@vfjpl:

/sbin/lspci

[code]

...

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]

...

[/code]

Na otwartych sterownikach nie działa mi Civilization V. Uruchamia się, ale nie wyświetla tła podczas loadiingu i nie wyświetla poprawnie mapy.
@vfjpl:

slawomir@linux:~> uname -a

Linux linux.site 3.16.3-1.gd2bbe7f-desktop #1 SMP PREEMPT Thu Sep 18 06:32:16 UTC 2014 (d2bbe7f) x8664 x8664 x86_64 GNU/Linux

OpenSUSE 13.2 RC1 na OpenSUSE 13.1 było to samo

Mesa: 10.3.0-91.3.1

Serwer wyświetlania:

X.Org X Server 1.16.1
@list86: Gówno prawda używam własnościowych i jestem zadowolony - Morrowindy, Obliviony, F3, FNV, Skyrimy działają podziękujcie ludzom odpowiedzialnym za jajka że wrzucają wszystko do jednego wora i kompilują jajo jako modularne (czyli to co się da wkompilowane jako moduły- czyli większość) albo sobie że nie zrobiliście odpowiedniego initramfs. A na otwartych wiatrak zapierdziela jak głupi ;) Prekompilowane jaja powinny się zasadniczo różnić zależnie od docelowej karty graficznej. I dogecoiny też kopałem
@lastof: Linux debian 3.16-3-amd64 #1 SMP Debian 3.16.5-1 (2014-10-10) x86_64 GNU/Linux

Mesa

Wersja: 10.3.1-1

x.org

Wersja: 2:1.16.1-1

Co prawda nie mam cs:go żeby przetestować ale cs:source i tf2 chodzą bez problemu na full detalach z tymi dwoma usprawnieniami które napisałem wcześniej. Jeśli chcesz możemy przetestować te benchmarki z unigine.