Wpis z mikrobloga

Mirki mający styczność z #cnc mam prośbę.

Moglibyście mi w skrócie napisać co to jest :

- detal (moim zdaniem to obrabiany obiekt)

- przelot wrzeciona

- maks. oś obrotu detalu

- Uchwyt (podany jest rozmiar 6")

- Przesuw osi

- Przyspieszenie posuwu

Dziękuję za uwagę i czekam na liczne komantarze :)
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zakładam że chodzi wyłącznie o tokarki

- przelot wrzeciona

pewnie średnica otworu we wrzecionie, jeżeli jest przelotowe

-
  • Odpowiedz
@padobar: no już się z tym zaznajomiłem z działaniem takiej tokarki i wiem jak wygląda ale nigdzie nie ma wytłumaczenia tych pojęć podstawowych.. muszę wnioskować z postów na forach o CNC i innych, o co chodzi..

nie wiem nawet co to detal ale mysle ze to po rpostu obrabiany przedmiot..

Nie miałem jeszcze żadnych zajęć związanych z obrabiarkami żeby nie było :D

Przyśpieszenie posuwu (oby dwie formy są poprawne #
  • Odpowiedz
@padobar: wydaje mi sie ,ze ten "uchwyt" to po prostu średnica uchwytu, może można dopasowywać inne o takiej samej średnicy więc napisali w specyfikacji.. ;>
  • Odpowiedz
@ossj: w tokarce przedmiot się obraca tylko, nigdzie nie jeździ. to narzędzia się poruszają - ich ruch to właśnie posuw. ruchem głównym w tokarce jest obrót przedmiotu, a ruchy posuwowe to zazwyczaj ruchy narzędzia w 2 prostopadłych osiach. osie te mają swoje zakresy ruchy. przedmiot jest zamocowany w uchwycie, przedmiotem jest zazwyczaj pręt lub wałek. jeżeli wrzeciono jest przelotowe, to można go podawać z drugiej strony maszyny (wygodniejsze, można automatyzować
  • Odpowiedz
@ossj: no mniej więcej.

tylko zazwyczaj w tokarkach 3-osiowych chodzi o to, że jest dokładna kontrola obrotu przedmiotu (czyli de facto wrzeciona) o zadany kąt. wtedy dochodzą narzędzia z własnymi napędami (zamiast noży tokarskich np. frezy z niewielkimi napędami) które pozwalają na tokarce np. frezować albo wiercić nieosiowo
  • Odpowiedz
@padobar: > że jest dokładna kontrola obrotu przedmiotu (czyli de facto wrzeciona) o zadany kąt.

ale to tylko teoretyczne obroty wrzeciona tak ? bo wrzeciono tylko trzyma , tzn uchwyt tylko trzyma i nie zmienia się jego pozycja. Chodzi Ci o to ,że jak są 3 osie to można zmieniać nie tylko pozycje wysokość i szerokość narzędzia ale także np o 90* i nawiercić coś z góry lub z dołu
  • Odpowiedz
@ossj: właśnie tak. bo normalnie w tokarkach to przedmiot się obraca po prostu z zadaną prędkością, a jego położenie nie jest dokładnie znane. a z osią C można właśnie tak jak napisałeś - coś nawiercić, obrócić o kąt, wyfrezować...
  • Odpowiedz
@ossj: Przyspieszenie posuwu : może chodzić tu o dojazd ruchem przyspieszonym (np od detalu do bezpiecznej pozycji wymiany narzędzia i z powrotem) programowany komendą G0.W odróżnieniu od posuwów roboczych (np

G1 G2 G3) nie służy do obróbki, lecz szybkiego przemieszczania się i dlatego (w każdym razie ja nie widziałem innego sterowania) nie trzeba programować prędkości tego ruchu (jest ona zapisana w parametrach sterowania ).

Maksymalna oś obrotu detalu: może chodzić
  • Odpowiedz