Wpis z mikrobloga

@maze: Oj xD To niestety pan Zdzisław, nie ja. Miałem zamiar dodawać tylko jego dzieła, a to jest jedna z jego prac z okresu kiedy rysował. Tyle plusów :p
  • Odpowiedz
@pekas: Co w nim jest takiego specjalnego? Moim zdaniem jest przereklamowany. Nie chcę być złośliwy, tylko pytam.

Jak oglądam prace Samuela Gomeza albo Kerby Rosanesa to widzę wyjątkowość, warsztat i coś, co na mnie oddziałuje. U Beksińskiego nic specjalnego, chyba nawet mroczniej i ciekawiej malował Marian Kołodziej.
  • Odpowiedz
@pekas: myślałem przez moment że to ty stworzyłeś, zmęczenie daje o sobie znać

piękne tworzył rzeczy, ale w życiu spotkało go tyle nieszczęść, że może sztuka była dla niego ucieczką
  • Odpowiedz
@MoonSet: Jakoś nie widzi mi się porównanie do wszystkich trzech artystów, których podałeś. Beksiński jest inny. Zresztą każdy z nich jest inny. Ale każdy ma swoje spostrzeżenia i to w sumie bardzo dobrze - jest o czym dyskutować. Ja Beksińskiego nie gloryfikuję, ale bardzo szanuję za podejmowaną tematykę i stylistykę. Czy jest przereklamowany? Przereklamowany jest Dali, Beksiński jest najbardziej doceniony przez nieodpowiednią grupę, bo, wydaje mi się, tylko przez małolatów,
  • Odpowiedz
@st0anger: A czy jest ktoś, kto rozumie sztukę? Sztuka to chyba kwestia interpretacji, a ta jest z reguły indywidualną sprawą każdego człowieka. Znowu bardziej pytam niż stwierdzam, bo nie wiem.
  • Odpowiedz
@st0anger: Pytanie tylko czy sam autor ją rozumie :) Wszakże większość sztuki powstaje pod wpływem środków ograniczających świadomość autora. Pewnie też sporo tej tzw. pierwszorzędnej sztuki to imponująca zdolność racjonalizacji odbiorców, pod którą autor się chętnie podczepia. Ale ja cały czas nie wiem. Obrazy to chyba najbardziej grząski temat, przynajmniej jak dla mnie.

Chociaż jak czytam co ludzie kupują na aukcjach to się zastanawiam czy chciałbym wiedzieć.

Barnett Newman -
  • Odpowiedz
@MoonSet: Nawet jeżeli artyści są odurzeni różnymi środkami, to nie wydaje mi się, że aż do tego stopnia, żeby nie zdawali sobie sprawy co wyczyniają na płótnie. Chociaż kto wie, ja bym pewnie nie utrzymał pędzla, ale może pora spróbować;) W ogóle sztuka jest grząskim tematem. Wszystko opiera się tak naprawdę na gustach. Nawiązując do Twojego przykładu - Czarny kwadrat na białym tle czy obrazy podobne do prac Rothko nie
  • Odpowiedz