Wpis z mikrobloga

@printf: Kabel elektryczny – rodzaj przewodu elektrycznego izolowanego, jedno- lub wielożyłowego, otoczonego wspólną powłoką. To za wiki. A wg mnie kabel to zespoł przewodów.
  • Odpowiedz
@miszczo997: TO JEST PRZEWÓD kable są w ziemi ! I to nie działa tak ze przewód zakopany w ziemi staje się kablem bo tak nie jest ! Według ciebie wszystko co na Wikipedii to aksjomat ?
  • Odpowiedz
@printf: nie uważam, że wikipedia to wyrocznia dlatego napisałem swoją wersję. Teraz możemy szukać jakichś źródeł, definicji itd, ale nie chcę mi się w to bawić. Dla mnie to będzie kabel, dla Ciebie przewód i niech tak zostanie.
  • Odpowiedz
@miszczo997: Jan Grobicki Marian Germata "Przewody i kable elektroenergetyczne".

Kable mają pancerz bo przeznaczone są jak pisałem do instalacji zewnętrznej a ty jak ten maniak brniesz i wmawiasz mi bzdury ! Douczysz się trochę to możemy podyskutować !
  • Odpowiedz
@printf: "Radio i telewizja. Ilustrowana encyklopedia dla wszystkich" Aleksy Brodowski, Jerzy Chłabowski, Jerzy Auerbach WNT 1971

"Kabel - zespół wzajemnie izolowanych przewodów, zabezpieczonych od wpływów zewnętrznych warstwami ochronnymi. Przewody kablowe są wykonane zwykle z miedzi(rzadziej z aluminium) w postaci pełnego drutu lub linki. Warstwy ochronne kabla składają sie z izolacji elektrycznej w postaci obwoju, oplotu itp. (wykonanego z papieru, przędzy bawełnianej, gumy lub tworzywa sztucznego), z wodoszczelnej powłoki najczęściej ołowianej
  • Odpowiedz
Tak bo ty najwyraźniej nie zrozumiałeś co przeczytałeś, napisałeś. To co podałeś to opis kabla i automasakracja :D

Koleś napisał wprost ze kabel to zespół przewodów w pancerzu. Ne dość ze wmawiasz głupoty z uporem maniaka to jeszcze nie potrafisz przyswoić informacji ze zrozumieniem. Czy na zdjęciu widoczny jest Kabel NIE czy widoczny jest przewód TAK bo jeśli ty widzisz kabel to pokaż mi gdzie jest ten pancerz z opisu jaki sam
  • Odpowiedz
@miszczo997: Nie wyrywaj czegoś z kontekstu autorowi chodzi o to ze kable są do zastosowań zewnętrznych i tyle

Kabel - zespół wzajemnie izolowanych przewodów, zabezpieczonych od wpływów zewnętrznych warstwami ochronnymi.

Jak sam się zmasakrowałeś to teraz już z twarzą nie wybrniesz !
  • Odpowiedz
zabezpieczonych od wpływów zewnętrznych warstwami ochronnymi

@miszczo997: Tu jasno jest to napisane. Ty dalej nie rozumiesz różnicy to bardzo mi przykro. Zacytuje ostatni raz źródło w którym jest to opisane tak bardzo łopatologicznie ze trzeba być amebą by nie zrozumieć

Witold Kotlarski, „Aparaty i urządzenia elektryczne” (WSiP, Warszawa
  • Odpowiedz