Wpis z mikrobloga

#auto #auta #motoryzacja

Ostatnio pytałem się Was o to jakie auto można kupic w okolicach 7k - http://www.wykop.pl/wpis/9811718/auto-auta-motoryzacja-mirki-jakie-auto-do-7k-wymag/

Poszukałem, poszukałem i mam wybrane kilka modeli. Byłoby miło z Waszej strony gdybyście powiedzieli, które są warte uwagi, a które omijać:)

Opel Astra II

Opel Corsa C

Seat Ibiza II FL

Ford Mondeo Mk 3

Ford Focus Mk 1

Wszystko w benzynie i wszystko roczniki 1998-2001. Co omijać, a czego szukać?
  • 35
@SpiderFYM: Fokusy z tego rocznika raczej do odpuszczenia, bardzo fajne auta ale niestety blachy jak papier, po kilku zimach w PL tragedia. Astry fajne ale mocno cenione więc cena/rocznik będzie słaba. Corsa/ Mondeo wyglądają na faworytów chociaż to dwie zupełnie inne bajki.:)
@lossuperktos: Gdzie tam Astry cenione, właśnie mają korzystne ceny.

@SpiderFYM: Ople bym polecił, bo są fajne i mało awaryjne, ale trzeba mieć świadomość, że ich benzyniaki lubią brać olej. Mają wysoką normę fabryczną, więc po prostu trzeba dolewać, nie jest to jakaś wada, ale warto wiedzieć.

Mondeo będzie najbardziej komfortowe, ale do miasta nie ma najmniejszego sensu.

Ibiza chyba najwyżej ceniona, będzie ciężko o dobry egzemplarz, ale to solidne samochody.
@SpiderFYM: Ja aktualnie wożę się Corsą C z 2001, benzyna 1.2 bez gazu i jestem całkiem zadowolony. Żadnych większych remontów, tylko zaliczyła z takich ciekawszych rzeczy wymianę łańcucha rozrządu i raz zaskoczyła mnie awarią wybieraka skrzyni biegów (tuż przed wjazdem do Warszawy, do mechanika dociułałem się mając do dyspozycji tylko 3 i 4 ;) ). Co prawda dużo nie jeździła (140 000), Ale po mieście całkiem sprawnie śmiga :)
@xbonio: Były zwykłe wersje 2.5l v6 170KM, 3l v6 200KM i st220 z 3l v6 220KM (katalogowo wszystkie dane oczywiście, bo żaden z tych silników nie trzymał serii)
@SpiderFYM: Miałem taką ibize II fl z silnikiem 1.4l 60km, kupiłem jako 9 letnie auto, auto fajne dobrze się jeździło, nie miałem żadnych większych problemów. Miałem ją 3 lata i przez ten czas wymieniłem sprzęgło, kable wysokiego napięcia, wydech środek i koniec, końcówkę drążka i rozrząd. Części raczej nie były drogie jedynym mankamentem było wnętrze, a to klamka schowka się urwała a to klamka drzwi od wewnątrz (można na allegro zamówić
@lossuperktos: zlote slowa. jednak pewne auta lepiej znosza uplyw czasu wiec znalezienie sprawnego nie bedzie az tak trudne :)

@SpiderFYM: nadal bede sie trzymal astry 2. silnik benzynowy, ja bym wpakowal gaz do niego i tanio jezdzil. auta z polskich salonow sa zazwyczaj biednie wyposazone, jednak sprowadzone maja czesto bogate wersje wyposazenia. oczywiscie cudow nie mozna sie spodziewac, a szukac nalezy patrzac na stan auta, nie na przebieg czy wyposazenie