Wpis z mikrobloga

Miraski, taki oto router po kablu według speedtesta ma ~20 Mb/s i ściąga z prędkością ok. 3 MB/s, natomiast po Wi-Fi na speedteście nadal pokazuje ok. 20 Mb/s, lecz ściąga z prędkością... 50-100 kB/s (nieraz wzrasta o jakieś 30 kB/s do ok. 600 kB/s, by po chwili spaść do tych 100 kB/s). Co można z tym fantem zrobić (nie zamierzam ciągnąć kablów po całym mieszkaniu)?

http://www.s4tech.pl/Oferta-ZTE/Basis.aspx?Lid=23&Lit=VIEW&QUERY=STECHU_Articles.Id=66

Być może eksperci z @naprawalaptopow będą wiedzieć coś na ten temat?

#komputery #kiciochpyta #internet #router #pytanie
Pobierz PsychopathyRed - Miraski, taki oto router po kablu według speedtesta ma ~20 Mb/s i śc...
źródło: comment_1hDgIua5XCue1TNqGWBisIhILoEvQkaW.jpg
  • 14
@Psychopathy_Red: Co to znaczy ma 20Mb/s a ściąga 3MB/s ? Jednostki Ci się pomyliły to raz ale masz takiego neta jaką prędkość pobierania Ci pokazuje. A sieć powinieneś mieć 100Mb/s bądź 1Gb/s :)
@babar: Nie pomyliły, prędkość określana przez speedtest to (nieco ponad) 20 megabitów na sekundę, natomiast rzeczywista prędkość pobierania jest taka, jaka powinna być, czyli 3 megabajty na sekundę ;-) I właśnie w tym problem, po kablu pokazuje te 20-25 Mb/s i net w rzeczywistości taki jest, natomiast po Wi-Fi pokazuje wciąż 20-25 Mb/s, a net jest 1-6 Mb/s
3MB/s to ~24Mb/s o co Ci chodzi? Czym mierzysz jak ty to nazywasz "rzeczywisty transfer"? Mniejsza prędkość po wifi zapewne wynika z tego, że coś nie obsługuje standardu N. Pozostałe starsze standardy wifi mają max prędkość 11Mb/s
@babar: nie wydaje mi się. Standard 802.11g pozwala na transfer z prędkością 54Mbit/s. 11N natomiast do 150Mbit/s przy użyciu kanału 40MHz. Teoretycznie nawet 600Mbit/s
@babar: Za wiki:

Megabity są powszechnie używane do określania przepustowości łączy i szybkości transmisji danych, wyrażanej wówczas w megabitach na sekundę (w skrócie Mb/s, Mbit/s lub Mbps).

MEGABITY. I taki speedtest.pl, speedtest.net pokazuje prędkość w megabitach. Natomiast megabajt czyli milion bajtów to jednostka określająca pojemność dysku oraz wszelkich danych. Mając neta 6 Mb/s nie ściągasz pliku ważącego 30 megabajtów w 5 sekund, lecz w jakieś 40 sekund. Rzeczywisty transfer mierzę ściągając
@Psychopathy_Red: dalej nie rozumiesz. To się przelicza, chodzi tylko o zapis. 8 bitów to 1 bajt. Więc czy coś zapiszesz w mega bitach czy w mega bajtach nie ma znaczenia. Operatorzy podają w bitach bo lepiej wygląda (jest więcej) Ja mam UPC 250Mb/s i z taką prędkością podawaną w bajtach ściągają mi się torrenty. Wiedz tylko że zapis prędkości jest zaokrąglony gdyż mega bajt to 1024 bajty a nie 1000. To
@gdziesiu: Za wiki:

"W czerwcu 2009 roku ostatecznie uznano standard 802.11g. Pracuje on podobnie jak 802.11b na częstotliwości 2,4 GHz, ale pozwala na transfer z prędkością 54 Mb/s. Standard 802.11g jest całkowicie zgodny w dół ze standardem 802.11b, jednak wykorzystanie starszych urządzeń powoduje w praktyce redukcję prędkości do 11 Mb/s."

Tak jest. Sprawdzone. Miałem tak na starym lapku. ~2,4MB/s szedł torrent i ni cholery więcej.
@gdziesiu: Co ty gadasz za bzdury.

- 802.11g - (synchronizacja max. 54Mbit/s) - realny transfer do 22-24Mbit/s (realnego ruchu)

- 802.11n - (MIMO 1x1 - 40MHZ kanał - 150Mbit/s) - realny transfer max. do 70Mbit/s (realnego ruchu)

- 802.11n - (MIMO 2x2 - 40MHZ kanał - 300Mbit/s) - realny transfer max. do 120Mbit/s (realnego ruchu)
@babar: ale o co chodzi? :)

ja odnosiłem się tylko do tego, że napisałeś "...nie obsługuje standardu N. Pozostałe starsze standardy wifi mają max prędkość 11Mb/s", a to nie prawda.

Tutaj raczej działa kompatybilność n do g. W tej sytuacji zgadzam się, że zapewne @Psychopathy_Red ma adapter w standardzie g w lapku i działą kompatybilność wsteczna - gadają w standardzie g i stąd pobieranie ~3MB/s.

@brokenik: zgadza się, ale ogarnij
@brokenik: jasne, że nie znajdę, ale nie odnosiłem się do lapa, gadałem jedynie o standardzie. Tak na prawdę nawet w takich "routerkach" raczej nie uświadczysz (nie daję uciąć głowy, może linksys się porwał na takie rozwiązanie) to raczej rozwiązanie enterprise'owe ;)