Wpis z mikrobloga

@varez: no, generalnie tak, tylko ze robisz to przy pomocy LIKE (czy innego przeszukania tekstu, a tresci komentarzy mamy nie indexowane) dla kilku milionow wierszy - zmiana jednego nicka zajelaby pewnie wiele godzin...
@maciejkiner: no to ja bym teraz utworzył nową tabelkę, w której po przeparsowaniu komentarza zapisywałyby się ID użytkowników wszystkich wywoływanych nicków. Wtedy przy zmianie komentarza wystarczy przeszukać za tymi komentarzami zawierającymi nasze ID. Myślę, że byłoby dużo szybciej. Zmiana nicka byłaby bardzo fajna (ja założyłem nicka tak bez sensu, nie myślałem, że tu zostanę, a nie chcę zakładać drugiego konta, bo jeszcze banana zarobię)
@varez: tylko, ze to nigdy nie bylo projektowane pod takie rozwiazanie. Poza tym komentarze to tylko przyklad - ze wzgledow wydajnosciowych nie wszytko jest normalizowane, wiec ilosc miejsc do update'a jest mnostwo, rowniez w zewnetrznych uslugach (jak mailing czy storage avatarow). Zmiany nicka nie bedzie.
@maciejkiner: lepiej się wyprzeć zamiast popracować nad poprawkami które umożliwią taką zmianę...

edit: nawet jakby to potrwało 3 miesiące - to i tak jest krok do przodu
@varez: mysle, ze jest milion lepszych rzeczy, ktore mozna zrobic przez 3 miesiace, niz opcja ktora uzyja w wiekszosci osoby, ktorych jedynym egzystencjalnym problemem jest to pod, jakim nickiem wrocic po usunieciu konta.
@maciejkiner: coś ostatnio cięty język Ci się wyrobił w stosunku do pewnej grupy użytkowników, oby Cię to kiedyś nie zgubiło ;). Ja tam się nabijam z tych, którzy robią szum wokół swojej osoby, usuwają konto, a potem wracają, dla mnie to niepoważne. Zresztą teraz to oni pod nowym nickiem nie wracają, bo zanim minie 30 dni to się rozmyślą i wrócą. Ale tak teraz się zastanawiam - czy ta reguła 30
@Chudy_: mozesz usunac konto od reki, piszac na pomoc - wtedy znika od razu gdy tylko admin wykona Twoja wole - bez mozliwosci powrotu na stary login. 30 dniowa procedura tez powoduje, ze znikasz od razu z serwisu - jedynie, jesli swiadomie ponownie sie do niego zalogujesz, zostanie ona "odwrocona" - ale dla spolecznosci w momencie klikniecia "usun" jestes juz niedostepny.

Ciety jezyk... nie sadze, zeby byl bardziej ciety niz tych,