Wpis z mikrobloga

#polska #historia

( ͡° ͜ʖ ͡°) Obrzucenie pomnika Sowietów w Nowym Sączu.

W "mieście bogaczy", jego skromniej żyjąca część społeczeństwa, zorganizowała sobie zawody w udekorowaniu pomnika Armii Czerwonej. Pochwalacie takie zachowanie? Ten pomnik to także mauzoleum, spoczywają tu żołnierze polegli w walce w 1945. Być może komuniści, być może nie. Pomimo to chyba należy im się jakiś szacunek dla zmarłych. A jak widać, bojownicze dziady nie znają czegoś takiego.

Domagali się oczywiście zburzenia pomnika, co jest też dość bez sensu. Na początku przyszłego roku, w porozumieniu ze stroną rosyjską, obiekt ma zostać usunięty.
dathasbend - #polska #historia

( ͡° ͜ʖ ͡°) Obrzucenie pomnika Sowietów w Nowym Sączu...

źródło: comment_fjPpfK4hBuebSVFo4uRl05s0DsWDdoV9.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cripex: @dathasbend: ilość przyzwoitych sowietów w tamtych latach, przy ilości jaka sie rozlała po europie, to nie wiem czy chociaż jeden z tych dobrych ruskich postawił stope u nas... pomniki rozebrać, i jak ruskie opłacą transport to niech se bierą to w cholere.
  • Odpowiedz
@Cripex: w sumie nie wiem ile masz lat, ale ktokolwiek kto "nie mam nic przeciw ruskim" to chyba nie umie pomyśleć na dwa pokolenia wstecz (ew trzy jak młody bardzo) o swojej rodzinie, bo wszędzie są jakies dramaty przez te czerwone mendy....
  • Odpowiedz
@Cripex: Ogólnie obiło mi się o uszy, że kombatanci AK próbowali jakoś wpłynąć na usunięcie tego T-34. Czy coś wskórali? Tego to ja już nie wiem.
  • Odpowiedz
@Cripex: Co ten pomnik upamiętnia to wiem, już 'parę' lat żyję w Skierniewicach, ale przynajmniej w takim razie już wiem jak sprawa się skończyła, danke.
  • Odpowiedz