Wpis z mikrobloga

oswiadczenie: DTS jest królem formatów dzwiekowych i basta. :)

Boli mnie tylko, ze tak niewiele tytulow jest dostepnych jako DTS-audio.

Troche to dziwne, bo jak dlugo zyje nie slyszalem lepszego dzwieku z glosnikow. Dolby surround mu do piet nie dorasta, a odczucia realizmu w porownaniu ze zwyklym stereo sa nieporownywalne.

Gdybym byl muzykiem to wszystkie moje plyty wydawalbym w DTS, bez dwoch zdan.

Pisze to sluchajac sobie nigdy nie nudzacego mi sie Requiem Mozarta w DTS.

#audio #audioboners #dts
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzikireks: DTS jest formatem stratnym, dźwięk jest nieodwracalnie skompresowany około 4:1, format ma lepsze parametry niż DD (AC3) ale dalej gorsze niż formaty bezstratne jak Audio CD. Został stworzony po to aby zmieścić na płycie wielokanałowy dźwięk do filmu i jak każdy stratny kodek jest kompromisem pomiędzy rozmiarem a jakością. Właśnie dlatego nie wydaje się muzyki w tym formacie, tym bardziej że muzyka powstaje w formacie stereo. Jakikolwiek lepszy dźwięk
  • Odpowiedz
@NeXIcE: ja nie twierdze, ze DTS ma lepsze parametry, ale ze jego prezentacja i realizm jest bezkonkurencyjny.

Nie ma innego formatu, ktory oddaje realizm sali koncertowej w takim zakresie.

I wiele z plyt DTS nagrywanych jest od razu jako szesciokanalowe audio z wielu mikrofonow, przykladem wlasnie owo Requiem Mozarta.
  • Odpowiedz
@trinitron: http://old.hfm-detmold.de/eti/projekte/diplomarbeiten/dsdvspcm/aes_paper_6086.pdf

SUMMARY: These listening tests indicate that as a rule, no significant differences could be heard between DSD and high-resolution PCM (24-bit /176.4 kHz) even with the best equipment, under optimal listening conditions, and with test subjects who had varied listening experience and various ways of focusing on what they hear. Consequently it could be proposed that neither of these systems has a scientific basis for claiming audible superiority
  • Odpowiedz