Wpis z mikrobloga

Ha.... pojawił się człowiek z UPC i wymienił mi ich wszystkoumiejący router Technicolor, dzieło chińskiej myśli technicznej, na prosty i nicnieumiejący modem kablowy Cisco... #upc #internet
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shido: Zadzwoniłem wczoraj na infolinie, że mam problemy z netem, student sprawdził u siebie w systemie że faktycznie mają jakieś błędy są w logach i że dzisiaj przyjdzie człowiek... standardowo zapytałem studenta o zewnętrzne IP na moim urządzeniu, ale równie standardowo się nie dało...

Dziś przyszedł monter z kolejnym chińskim sprzętem pod pachą. Zapytałem czy nie byłoby opcji wymiany na jakiś najzwyklejszy prosty modem, a ten wrócił się do samochodu
  • Odpowiedz
@shido: Ano, chociaż przyznam, że miałem w planie dzisiaj odwiedzić ich siedzibę i osobiście uruchomić jakąś procedurę

@WyjadaczPaczkow: niech się grzeje, brak wymuszonego NATa wiele rekompensuje, a w to że może być bardziej gówniany od chińskiego all-in-one ciężko mi uwierzyć...
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: Wiesz co mnie denerwuje w Technicolorze? Że ucina prędkość downloadu na wifi. Na laptopie zamiast dziesiątek megabitów na sekundę mam ledwie około sześć. Jakieś wąskie gardło, zły firmware, sam nie wiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@WyjadaczPaczkow: cisco bardzo dobry modem, nigdy mi nie piszczał ani się nie wieszał.

@shido: Przed zamówieniem internetu musisz mocno naciskać i kilka razy powtórzyć, że chcesz modem cisco bez wifi, potem już będzie problem z wymianą.

Ostatnio miałem problem z wifi technicolora, max co wyciągam to 50mbit, na laptopie 60 wiec kwestia anteny chyba
  • Odpowiedz
  • 0
@shido: możesz zaryzykować i go spalić, przez otwory w obudowie włóż 2 kable, podłącz do akumulatora 12v i pogrzeb nimi. Minus to ze musisz czekać na technikow i nie masz internetu do tego czasu.
  • Odpowiedz
Wiesz co mnie denerwuje w Technicolorze? Że ucina prędkość downloadu na wifi. Na laptopie zamiast dziesiątek megabitów na sekundę mam ledwie około sześć. Jakieś wąskie gardło, zły firmware, sam nie wiem.

@shido: A idzie na tym TC7200 sprawdzić jakie prędkości i w jakim standardzie wynegocjowali klienci Wi-Fi?

Miałem opcje bez wifi to nie wiem jak to
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: Sprawa ze sprzętem jest bardzo prosta. Po pierwsze są stany magazynowe które są cały czas uzupełniane z centrali i jednocześnie opróżniane przez techników. Jako, że CIsco jest jeszcze dla biznesu to gdzieś się po magazynach w niewielkich ilościach kręci i to tylko w większych miastach. Druga sprawa to, to, że teraz wszedł UBEE więc po Cisco, Thomsonie i Technicolorze jest to któraś generacja sprzętu. Starszy jest podmieniany przy każdej
  • Odpowiedz