Wpis z mikrobloga

@Gerard38: Też mnie to nurtuje, choć tylko jedną widzę codziennie w drodze do pracy. Ostatnio jeszcze zauważyłem, że zaraz obok niej chyba wyrównali teren albo przynajmniej skosili trawę i zrobili jakiś porządek.

@Traviu: Podejrzewam, że gdybyś widział to byś wiedział o co chodzi. Generalnie z daleka to wygląda jak taka altanka na planie literki "T" kryta chyba jakąś papą/onduliną.
@Gerard38: Zauważyłem takie obiekty, ale jedynie w swojej gminie (Pawłowice). Mógłbyś sprecyzować gdzie dokładniej na Śląsku je widujesz? Bo poza swoją gminą nie kojarzę, żeby gdzieś były.

Zawsze jest to kilka ławek (przy czym część jest zadaszona), mapa, śmietnik oraz miejsce na postawienie rowerów. Dodam, że znajdują się one na szlakach rowerowych.
@szymonl: Dziś widziałem jak obok jednej z nich równali teren i stawiali przyrządy do ćwiczeń wykonane z drewna pomalowanego na zielono. Akcja z tymi przyrządami nazywa się Trasa Zdrowia PZU i może mieć jakieś powiązanie z tymi altanami.

@Keffiro: Zlokalizowałem kilka w pobliżach lasu w mieście Bieruń oraz wsi Świerczyniec.