Wpis z mikrobloga

#cukierniezawszespoko

Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.[1,2]

Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6]

Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. [7,8]

Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu.

Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13)

Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka p----i, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. [14,15,16,17,18,19,20]

Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. [21,22]

Cukier osłabia wzrok. [23]

Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28]

Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. [29]

Cukier może prowadzić do alkoholizmu. [30]

Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. [31,32,33]

Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości. [34]

Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37]

Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne) [38]

Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych [39]

Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. [40]

Cukier może powodować powstawanie hemoroidów. [41]

Cukier może powodować powstawanie żylaków. [42]

Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. [43]

Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. [44]

Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. [45,46,47]

Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi. [48]

Cukier może podnosić ciśnienie krwi. [49]

Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci. [50]

Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). [51]

Cukier może zakłócać przyswajalność białek. [52]

Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53]

Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [54]

Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. [55]

Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych. [56,57]

Cukier może uszkadzać strukturę DNA. [58]

Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. [59,60]

Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. [61]

Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności. [62,63]

Cukier może powodować rozedmę płuc. [64]

Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka. [65]

Cukier obniża wydajność enzymów. [66]

Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67]

Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie. [68,69]

Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. [70,71]

Cukier może powodować zniszczenie trzustki. [72]

Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie. [73]

Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74]

Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych. [75]

Cukier może powodować problemy ze ścięgnami. [76]

Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny. [77]

Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.[78,79]

Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. [80]

Cukier może powodować depresję. [81]

Cukier zwiększa ryzyko podagry. [82]

Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83]

Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. [84,85,86,87]

Cukier może powodować zawroty głowy. [88]

Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . [89]

Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi. [90]

Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. [91,92]

Cukier jest substancją uzależniającą. [93]

Cukier może być równie odurzający, jak a-----l. [94]

Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla. [95]

Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności. [96]

Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz . [97]
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach