Wpis z mikrobloga

@aaandrzeeey: prestiżowa publiczna uczelnia.

Dlaczego nie zaczniesz łapać bulu d--y o niski poziom dydaktyki na studiach wyzszych?

@Humma: Głownie mam problem z topologią obwodów mimo starań słabo mi to wychodzi.
  • Odpowiedz
fajnie jest postrzegać świat w kategoriach binarnych, ale rzeczywistość jest inna.

@trb: Jest taka, że potem przychodzą takie sieroty po studiach. I tego nie potrafią, tamtego nie umieją. Tego nie pamiętają.

Przykra sprawa, jak trzeba ich potem wywalać po trzymiesięcznym okresie
  • Odpowiedz
@aaandrzeeey: doceniam twój argument o tym, że fajnie byłoby mieć kompetentnych absolwentów, ale w praktyce jest nieco inaczej. Jako że rozmowa odeszła od tematu teorii obwodów to ci przekażę, że idealne opanowanie programu nauczania niekoniecznie coś daje. Znam kilku studentów informatyki, co hardo wszystko zaliczają w pierwszym lub zerowym terminie. I co? Myślisz, że po tym nadają się do pracy? Znają technologie będące standardem w dzisiejszym software developmencie? Najlepsze praktyki?
  • Odpowiedz
@trb: Tu absolwent tego zacnego kierunku(chyba jesteś na elektrotechnice o ile dobrze zrozumiałem). Mniemam że jesteś po II/III semestrze i dotychczas miałeś samą teorię obwodów z przedmiotów kierunkowych. Muszę cię zmartwić ale ten kierunek ma to do siebie że wielu rzeczy w domu we własnym zakresie nie zrobisz np. silniki, falowniki (i ogólnie cała energoelektronika), sterowniki PLC, wysokie napięcia itd... A do tego wszystkiego masz dostęp ZA DARMO na uczelni,
  • Odpowiedz