Wpis z mikrobloga

#programowanie

Wybaczcie, że wołam z takim pytaniem. Jak ktoś nie lubi pytań na poziomie 0 może nie czytać dalej.

Lada moment zaczyna się rok akademicki. Zamiast marnować czas w przerwach między 'nauką' chciałbym nauczyć się programować. Zaczęło się od zainteresowania #arduino. Wciągnęło mnie to bardzo, ponieważ od małego interesowała mnie elektronika i perspektywa zrobienia coś własnymi siłami jest bardzo pociągająca. Chwilę potem doszedłem do wniosku, że warto byłoby nauczyć się programowania. W życiu nic nie wiadomo. Tu pojawia się pytanie, który język wybrać? C#? Proszę o nakierowanie i polecenie jakiejś wartościowej lektury.

• 21
Zaczęło się od zainteresowania #arduino. Wciągnęło mnie to bardzo, ponieważ od małego interesowała mnie elektronika i perspektywa zrobienia coś własnymi siłami

@The_Only_Right: Ucz się C. Ale C, nie C#. Czyste ce i jak się tego nauczysz to już będziesz głęboko w temacie.

@natjes: Oj skończcie już z tym #!$%@? faszyzmem. Ja #!$%@?ę czasami mam ochotę wam tak ten tag zaspamować żeby wam wszystkim dupska pękły.
@The_Only_Right: C jak interesuje cię Arduino itp. Jak ci się odwidzi a będziesz chciał zostać przy programowaniu ale na wyższych poziomach to przestawisz się w trymiga na cpp/c#. Plus imo C potrafi nauczyć całkiem sporo, low level myślenie zawsze na propsie.
@The_Only_Right: co ciekawe jeszcze nikt nie napisał Ci odpowiedzi takiej, jakiej się spodziewałem;)

Jaki kierunek studiów? A język - wybierz sobie tak naprawdę cokolwiek i ucz się. W dużym skrócie i uogólnieniu powidziałbym, że C#, Python - webdev, C/C++/ASM - embedded, skryptowce/python - automatyzacja

@-PPP-: nie do mnie z tym tematem, ja nawet tego tagu nie obserwuję
@The_Only_Right: Ja tez zaczałem niedawo. Wybralem taki jezyk, ktory przydalby sie pozniej na rynku pracy :D Czyli wybor byl miedzy c# a java. Ostatecznie padlo na C# bo sporo kolegow, zawdowych programistow w tym pisze wiec zawsze jest do kogo z pytaniem uderzyć :-)
@The_Only_Right: Pewnie wtedy wybralbym Jave ale to tylko dlatego, ze o c# za bardzo nie wiedzialem a jedynymi jezykami jakie kojarzylem to c++ i java :) Ogolnie ciesze sie ze padlo na c#. Przyjemnie mi idzie nauka tego jezyka. Sam Visual Studio to juz super sprawa :) Ze swojej stroy polecam. Pozatym jak sie ogarnie jeden jezyk dobrze to potem zmiana na inny juz nie jest taka trudna.