Wpis z mikrobloga

Mirki mam mały problem z kartą graficzną. Jest to już trochę stary Geforce 9600GT. Wiatrak od tej karty ma jakieś problemy emocjonalne. Używam MSI Afterburner do kontrolowania go, ale nie zawsze 'łapie', że ma się kręcić. Momentami zupełnie przestaje i temperatura karty potrafi podskoczyć do 120 stopni :/ Ustawione mam, że ma cały czas się kręcić na 80%, jest to ustawione 'na chama' ale co jakiś czas zupełnie przestaje ze mną współpracować, mija 10 minut i się odwiesza i jest wszystko ok, zjeżdża np do 70 stopni albo do 110 stopni i znowu przestaje, nie potrafię ogarnąć o co mu chodzi. Rozumiem jakby kompletnie padł, ale ta sytuacja jest trochę dziwna. Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

#elektroda #kartagraficzna #serwispc
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gdziezamiatasz: a żeby system zaraz po zainstalowaniu odpalał się w 20 sekund, a po roku bez większej zmiany programów odpalał się w 1 minutę?

Widzę, że Cię nie przekonałem więc odpowiadam na poszczególne sugestie.

Jeżeli byłby to zasilacz to karta by się spaliła lub momentami w ogóle nie byłaby widoczna dla systemu, a nie się po prostu się dziwnie
  • Odpowiedz
@Tuly: płyta była kupiona miesiąc temu, wiec praktycznie jest 'nowa'

ale zasilacz ma koło 7 lat, więc ma prawo mieć jakieś dziwne odpały

chociaż nic nie szkodzi, żeby sprawdzić Twój sposób :)
  • Odpowiedz
@Gdziezamiatasz: ładnie ją smażysz... jak już tak podgrzewasz to chłodź ją delikatnie bo mogą Ci kulki BGA popękać.

Przy zmianie karty graficznej kup inny zasilacz. Zobacz jaki ma pobór mocy nowa karta, dodaj trochę zapasu i dolicz resztę podzespołów. Lepiej nie uszkodzić nowej karty takim zasilaczem, pod takim obciążeniem może działać BDB, dostanie większe i Ci strzeli.
  • Odpowiedz
@fstab: no smażę ją niechcący :/ standardowo ta karta działa na 75*, bo jest fabrycznie OC i tak śmigała od samego początku, tez się dziwiłem, że na takich wysokich temperaturach pracuje. a chłodzi się później na spokojnie, bo z reguły muszę komputer wyłączyć :) więc temperatura spada powooli.

a przy zmianie karty, to zmiana zasilacza na 100%, bo mimo, że procek energooszczędny, to dla świętego spokoju wolę wydać te 100zł
  • Odpowiedz