Wpis z mikrobloga

Ktoś wyjaśni mi, jak to działa? Jest to schemat panelu ze starego tunera, chce użyć obudowy do innego celu i chcę wykorzystać też jego panel - ma pare przycisków, ledy i wyświetlacz 7 segmentowy. O ile same przyciski i dioda D601 to nie problem, to jak mam sterować nimi razem z diodami D604 i D603 i wyświetlaczem 7 segmentowym? Wiem że muszę multipleksować, ale pierwszy raz widzę tak zamontowane diody. Jak uniknąć "kolizji" przycisk - wyświetlacz?

Panel chcę podłączyć do Arduino Pro Mini.

#elektronika #pomocy #arduino
MrDarkenRahl - Ktoś wyjaśni mi, jak to działa? Jest to schemat panelu ze starego tune...

źródło: comment_lhED5hJG8nBWm9jCwVmdSFnofDMxmjOk.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrDarkenRahl: Musisz nie dość ze multipleksować, to "we need to go deeper" - musisz multipleksować multipleksowanie, tzn. wyświetlać na wyświetlaczu w jednej chwili, a w innej odczytywać przyciski. Często spotykane rozwiązanie (może nie dzisiaj).
  • Odpowiedz
@djbuh: Czyli tak jak myślałem. Niefajnie. Arduino powinno wyrobić (tzn z częstotliwością odświeżania portów)? Jaką częstotliwość odświeżania przyjąć? Przy 50Hz nie będzie już smużyło ledów, czyli dodając do tego przyciski i ich debouncing to muszę mieć przynajmniej 100-200 Hz, tak?
  • Odpowiedz
@MrDarkenRahl: Na szybko - uruchamiasz 2 timery. Na pierwszym zajmujesz się multipleksowaniem wyświetlaczy jak gdyby nigdy nic, a na drugim obsługą przycisków. Z tym, że w obsłudze drugiego najpierw zmieniasz kierunek portów na wejściowy, sprawdzasz, a na koniec zmieniasz na wyjściowy. Nie wiem na jakim procku chcesz się tym bawić, ale na czas obsługi drugiego timera zablokowałbym przerwania. Arduino spokojnie sobie poradzi.
  • Odpowiedz