Wpis z mikrobloga

Mireczki, czas na weekendowe #cezetpiecze

Tym razem przygotowałem meksykańską Torta de Tres Leches, czyli z hiszpańskiego Ciasto Trzech Mlek. Nazwa bierze się z tego, że waniliowy biszkopt będący podstawą ciasta zostaje nasączony mieszaniną śmietany oraz skondensowanego mleka słodzonego i niesłodzonego (ewentualnie także mleka w proszku). Wierzch ciasta pokryty jest bitą śmietaną ozdobioną dodatkowo płatkami migdałów, które nadają rozpływającemu się w ustach ciastu trochę chrupkości. Tres Leches wyciągnięte prosto z lodówki smakuje jak najlepsze lody śmietankowe. :D Przepis - zwracam uwagę na na porządne ubicie jajek, bo bez tego ciasto nie bedzie puszyste i słabo będzie wchłaniać mleczną mieszankę.

#gotujzwykopem
Cezetus - Mireczki, czas na weekendowe #cezetpiecze 



Tym razem przygotowałem meksy...

źródło: comment_auiU7D7VGALib2dXzFmqaZltoMnGBnJI.jpg

Pobierz
  • 5