Aktywne Wpisy

wonziu1 +155
Piracka wersja hogward Legacy bez denuvo działa 50% lepiej. Soja wypita? Robaki zjedzone? Bardzo kochacie korporacje?
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
TrudnyMinus +41
Krótkie podsumowanie wojny:
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej

Studium w szkarłacie
sir Arthur Conan Doyle
kryminał
Pierwsza książka o Sherlocku. Narratorem jest Watson, który po powrocie z Afganistanu poznaje Holmesa podczas poszukiwań pokoju do wynajęcia.
Książka jest podzielona na dwie części, w pierwszej Sherlock rozwiązuje sprawę tajemniczego morderstwa, a druga opisuje wydarzenia, które do niej doprowadziły i dzieje się gł. w totalitarnym państewku wyznaniowym stworzonym przez mormonów w stanie Utah.
Czyta się to naprawdę świetnie, co jest dla mnie zaskoczeniem, bo nie wiedziałem czego się spodziewać przed lekturą. Miałem obawy, że książka mogła się zestarzeć, że będzie dziwne słownictwo, ale nic z tych rzeczy. Czyta się tak samo, jak książki współczesne
Do tego bardzo fajny klimat, w pierwszej części typowo londyński, a w drugiej taki trochę western.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to niewielka długość, ale mam przed sobą jeszcze 93% Księgi wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa (kupionej za 13 zł :D ) także nie ma co narzekać.
10/10
#bookmeter #ksiazki
Też niedawno (chyba przedwczoraj) skończyłem Studium w szkarłacie, ale książki leżały już od jakiegoś czasu, zakupione na fali mojej fascynacji serialem o Sherlocku. Ale pomyślałem, że bookmeter uzupełnię jak przeczytam trochę więcej :)
@rudy2007:
Studium w szkarłacie (1887) – powieść
Znak czterech (1890) – powieść
Przygody Sherlocka Holmesa (1892) – zbiór opowiadań
Wspomnienia Sherlocka Holmesa (wydane także jako Dzienniki Sherlocka Holmesa) (1893) – zbiór opowiadań
Pies Baskerville'ów (1902) – powieść
Powrót Sherlocka Holmesa (1905) – zbiór opowiadań
Dolina trwogi (w innym przekładzie jako Dolina strachu) (1915) – powieść
Jego ostatni ukłon (w innym przekładzie jako Pożegnalny ukłon) (1917) – zbiór opowiadań
Księga przypadków
Właśnie zacząłem Znak czterech, Sherlock dobry ćpun. :D
Podniósł leniwie wzrok znad starej drukowanej gotykiem księgi, którą przeglądał.
– Kokaina – odparł. – Siedmioprocentowy roztwór. Masz ochotę spróbować?