Wpis z mikrobloga

Trochę paleontologii nieparzystokopytnych: wymarłe †Chelikotheriidae

Te wymarłe w dolnym miocenie zwierzęta cechowała wyjątkowa, jak na nieparzystokopytne, budowa ciała, co upodabniało je do dzisiejszych goryli, tylko z głową konia. W rzeczywiscię były bliżej spokrewnione z dzisiejszymi tapirami i nosorożcami (klad Tapiromorpha - siostrzany do kladu Hippomorpha czyli koniokształtnych). Wyjątkową wśród kopytnych (właściwych) wogóle była niespotykana dysproporcja długości kończyny miednicznej do piersiowej, co skutkowało przyjęciem pozycji wpół-wyprostowanej oraz wykształceniem bardzo rzadkiego typu lokomocji - chodu knykciowego (charakterystycznego dla m.in. dzisiejszych goryli i szympansów). Inną cechą wyjątkową było wtórne wykształcenie uzbrojenia paliczków dalszych w postaci pazurów (u kopytnych wogóle następuje tendencja do redukcji palców i spłaszczania paliczków dalszych do ostatecznej formy kopyt i racic, pomijam tutaj walenie). Uzbrojenie to umożliwiało sprawne zrywanie liści wysokiej roślinności, niedostępnej dla ówczesnych roślinożerców.

Może kogoś zainteresuje też świnia-jednorożec z mojego poprzednego (nieotagowanego :/) wpisu

Może kogoś temat zainteresuje, to mogę rozwinąć takie ciekawe wątki ewolucji ssaków, jak powstanie walenii (to są tak naprawdę parzystokopytne, blisko spokrewnione z dzisiejszymi hipopotamami) i inne modyfikacje ciała dowolnych kręgowców żyjących i wymarłych (zajmuję się anatomią porównawczą ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

#zwierzeta #paleontologia #kopytne #ciekawostki #biologia #biologiabones
C.....a - Trochę paleontologii nieparzystokopytnych: wymarłe †Chelikotheriidae

Te ...

źródło: comment_aUetrUEvlBsYsnwB3KKDAvwzyWHkrlnl.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
@plusujemny: To było wielkości mniej więcej współczesnych konii. @thisismaddnes: Umaszczenia w rekonstrukcjach wymarłych stworzeń są albo wyłącznie wymysłem artysty, albo hipotezą, jeśli podejrzewa się umaszczenie kryptyczne (np. u zebr), niestety nie wiem jak jest w tym przypadku, jednak nie podejrzewałbym umaszczenia kryptycznego - to zwierzę nie było tak bezbronne jak wiele dzisiejszych nieparzystokopytnych i parzystokoptynych, którą głównym sposobem obrony jest ucieczka i zwiększanie rozmiarów ciała, z ewentualnym wykształceniem zachowań agresywnych
C.....a - @plusujemny: To było wielkości mniej więcej współczesnych konii. @thisismad...

źródło: comment_oNPawuNgCgP5oJdMgoMff9SO8trIAecn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@plusujemny: Nie znam masy ciała, na pewno dwa gatunki osiągały wielkości współczesnego konia, mierząc od nosa do ogona, w przypadku przyjmowanej przez nie postawy miały głowę nieco wyżej niż dzisiejsze konie, ruchomość kończyny piersiowej jednak była mniej spektakularna niż u dzisiejszych goryli (kopytne i większość przedstawiecieli drapieżnych wtórnie tracą wielopłaszczyznową mobilność kończyn, usprawniając ruch w wyłącznie jednej płaszczyśnie - tył-przód, a końcowym tego efektem jest zupełna utrata obojczyka np. u konia),
C.....a - @plusujemny: Nie znam masy ciała, na pewno dwa gatunki osiągały wielkości w...

źródło: comment_6SheLIPToMxJ1dDNlXVKIV9xbNb2lcrC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ClownSzyderca:

Może kogoś temat zainteresuje, to mogę rozwinąć takie ciekawe wątki ewolucji ssaków, jak powstanie walenii (to są tak naprawdę parzystokopytne, blisko spokrewnione z dzisiejszymi hipopotamami)

Walenie są najbliżej spokrewnione z wymarłym w paleogenie rzędem Mesonychia, drapieżnych kopytnych, zakwalifikowanie ich do parzystokopytnych to duże uproszczenie.
  • Odpowiedz
@6566: Tak uważano, do czasu ujawnienia się przełomowej pracy Spaudlinga w 2009 roku, której treść przyczyniła się do zmiany klasyfikacji i utworzenia kladu (rzedu) Cetartiodactyla (który obejmuje dzisiejsze Artiodactyla i Cetacea). W powyższym ujęciu Artiodactyla są taksonem parafiletycznym oczywiście i takie stanowisko przyjmuje znakomita większośc naukowców. Mesonychia natomiast stanowią prawdopodobnie klad bazalny w stosunku do żyjących dzisiaj Euungulata. Jeden takson natomiast - †Andrewsarchus mongoliensis, trochę namieszał, bowiem on był zaliczany w
  • Odpowiedz
@6566: http://www.sendspace.pl/file/616c6d94a4a180a9cc6044a

Tak, wcześniej usunąłem, bo nie uploadnęło prawidłowo. Teraz powinno być ok. Jesli chodzi o nowoczesną systematykę, bo ostatnio sporo zmieniło się przede wszystkim w bazalnych ssakach - jurajskich, kredowych. Spory rearanż w obrębie takich taksonów jak Cimolesta - już nie są uważane za łożyskowce. Wreszcie wiadomo co poczać z Palaeonodonta, które wcześniej były zaliczany do Cimoleta, sugerowano pokrewieństwo z łuskowcami. Od kilku lat już wiadomo - są rzeczywiscie spokrewnione
  • Odpowiedz
@Bunch: Tak, niestety te literówki zauważyłem po czasie edycji. Pośpiech i #!$%@?, bo wcześniejsza notka mi zniknęła - kliknąłem żeby wrócić do tego posta ze świnką i musiałem pisać od początku ( ͡° ʖ̯ ͡°) wybacz. Swoją droga - szkoda, że nie ma takiej sprawy jak na facebooku - gdy zaczałeś coś pisać w okienku i wychodzisz ze strony, to wyświetla się zapytanie, czy jest się pewnym
  • Odpowiedz
@ClownSzyderca: ewolucja jest zajebista. Nawet w liceum jak sie uczy od gabek do naczelnych i widzi jak wszystko (prawie) uklada sie w calosc i jak sie wytwarzaja dane cechy to az chce sie uczyc i dalej chlonac wiedze ;)
  • Odpowiedz
@ClownSzyderca: Szkoda, ze nie ma. Dlatego ja nauczyłem się dziwnego ale dobrego nawyku, że przed wysłaniem wiadomości robię szybkie CTRL+A, CTRL+C. Serio. Nie raz mi treść przepadła.
  • Odpowiedz