Aktywne Wpisy
nadziej_c +3
Zamówiłem kebab
psycha +20
Jakieś dwa lata temu przeczytałem na mirko wpis o skręcie jądra, jakiś mirek opisywał. I od tego czasu mam to w głowie i jak np. układam się do spania, to zawsze zwracam uwagę, żeby nie wykonać jakichś dziwnych ruchów, żeby się nie przekręciło.
Te wymarłe w dolnym miocenie zwierzęta cechowała wyjątkowa, jak na nieparzystokopytne, budowa ciała, co upodabniało je do dzisiejszych goryli, tylko z głową konia. W rzeczywiscię były bliżej spokrewnione z dzisiejszymi tapirami i nosorożcami (klad Tapiromorpha - siostrzany do kladu Hippomorpha czyli koniokształtnych). Wyjątkową wśród kopytnych (właściwych) wogóle była niespotykana dysproporcja długości kończyny miednicznej do piersiowej, co skutkowało przyjęciem pozycji wpół-wyprostowanej oraz wykształceniem bardzo rzadkiego typu lokomocji - chodu knykciowego (charakterystycznego dla m.in. dzisiejszych goryli i szympansów). Inną cechą wyjątkową było wtórne wykształcenie uzbrojenia paliczków dalszych w postaci pazurów (u kopytnych wogóle następuje tendencja do redukcji palców i spłaszczania paliczków dalszych do ostatecznej formy kopyt i racic, pomijam tutaj walenie). Uzbrojenie to umożliwiało sprawne zrywanie liści wysokiej roślinności, niedostępnej dla ówczesnych roślinożerców.
Może kogoś zainteresuje też świnia-jednorożec z mojego poprzednego (nieotagowanego :/) wpisu
Może kogoś temat zainteresuje, to mogę rozwinąć takie ciekawe wątki ewolucji ssaków, jak powstanie walenii (to są tak naprawdę parzystokopytne, blisko spokrewnione z dzisiejszymi hipopotamami) i inne modyfikacje ciała dowolnych kręgowców żyjących i wymarłych (zajmuję się anatomią porównawczą ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
#zwierzeta #paleontologia #kopytne #ciekawostki #biologia #biologiabones
To jest bardzo odległy filogenetyczne od dzisiejszych nosorożców takson. Bliżej spokrewnione ze słonami i syrenami.
Który tag obserwować?
Walenie są najbliżej spokrewnione z wymarłym w paleogenie rzędem Mesonychia, drapieżnych kopytnych, zakwalifikowanie ich do parzystokopytnych to duże uproszczenie.
Tak, wcześniej usunąłem, bo nie uploadnęło prawidłowo. Teraz powinno być ok. Jesli chodzi o nowoczesną systematykę, bo ostatnio sporo zmieniło się przede wszystkim w bazalnych ssakach - jurajskich, kredowych. Spory rearanż w obrębie takich taksonów jak Cimolesta - już nie są uważane za łożyskowce. Wreszcie wiadomo co poczać z Palaeonodonta, które wcześniej były zaliczany do Cimoleta, sugerowano pokrewieństwo z łuskowcami. Od kilku lat już wiadomo - są rzeczywiscie spokrewnione
@ClownSzyderca: Kłamiesz.