Wpis z mikrobloga

Mam do napisania pracę do końca miesiąca (about time!). Macie jakieś doświadczenia jak dana kultura wpływa na komunikację między ludźmi (chodzi o różne aspekty życia, praca, porozumiewanie się i tak dalej). Będę tak bardzo wdzięczna, że nawet nie macie pojęcia

#pytanie #pomoc #wykopuczy
  • 9
@adios: No co Ty, poważnie? ;] Napiszę to spokojnie w dwie. Póki co polałam wody o znajomości języka, więc to już mam odhaczone i 1,5 strony napisane. Jeszcze ze dwie i gitara
@Aerials: Możesz napisać, że w krajach rozwiniętych komunikacja przeszła z fazy "face to face" na poziom cyfrowy. Co skutkuje rozluźnieniem więzi między ludźmi, wyobcowaniem. W bardziej tradycyjnych społecznościach stawia się na rodzinę, kontakty sąsiedzkie, ludzie całe życie mieszkają w jednym miejscu gdzie znają wszystkich natomiast cywilizacja zachodnia skłania do oderwania od korzeni, migracji, alienacji.
@Aerials: Nie tylko ciekawe ale naukowo udowodnione. ;-) Poszukaj sobie jakichś opracowań w necie, powinno być tego trochę. Ta pracę to do szkoły piszesz? Na jaki przedmiot?
@Aerials: No i że istniejący konsumpcjonizm powoduje zawiść, zazdrość wyścig szczurów, niezdrową konkurencję, alienację słabych jednostek. Że media utrwalają konsumpcyjne stereotypy życia przeciętnego obywatela etc. - trochę lewicowe spojrzenie, ale tak jest.