Wpis z mikrobloga

Nawet z kapitalistycznego można uciec do socjalistycznego.

@siemankooo: Dlatego zarówno Kuba jak i Korea Północna przeżywają prawdziwe oblężenie imigrantów z krajów kapitalistycznych, wyzyskiwanych przez burżuazję.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Powiedz mi czemu musisz zawsze tak pieprzyć jeśli coś się nie zgadza z twoim światopoglądem?

Przykładowo oblegane kraje to kraje europejskie zwłaszcza Francja, i kraje Skandynawskie które są bardzo socjalistyczne.

I dla twojej świadomości - pewnie to wiesz, ale skoro piszesz takie głupoty muszę na wszelki wypadek napisać - kraj w którym się dobrze żyje to z całą stanowczością nie Korea Północna i Kuba.
  • Odpowiedz
Przykładowo oblegane kraje to kraje europejskie zwłaszcza Francja, i kraje Skandynawskie które są bardzo socjalistyczne.

@siemankooo: To nie są kraje socjalistyczne. To są kraje, które wyrosły w swojej potędze dzięki własności prywatnej i wolnemu rynkowi. Doucz się, a później próbuj dyskutować.

kraj w którym się dobrze żyje to z całą stanowczością nie Korea Północna i Kuba.

Ani żaden inny socjalistyczny kraj świata teraz, czy kiedykolwiek indziej w każdym innym okresie.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Chcesz powiedzieć, że Francja, Dania, czy o zgrozo Niemcy nie były socjalistyczne?

Dla twojej świadomości historię znam akurat bardzo dobrze i te kraje były jeszcze przed I wojną światową mocno socjalistyczne - nie wiem jak z Francją ale praktycznie każdy kraj w europie stawał się mocno socjalistyczny przed/po I i II wojnie światowej.
  • Odpowiedz
@siemankooo: Bardzo się cieszę, że znasz się na historii. W takim razie skoro wiesz tak dobrze, że Europa stawała się mocno socjalistyczna, to możesz przytoczyć mi cytaty kilku socjalistycznych myślicieli (mogą być najbardziej znani jak Engels, żeby było łatwo) rysujące ramy socjalistycznego społeczeństwa. A potem przytoczyć po dwa fakty dotyczące państw, o których wspominasz świadczące o tym, że faktycznie w myśl tych ram nastał tam socjalizm.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Nie mam ci siły tego tłumaczyć bo znając ciebie i tak uznasz to za błędne myślenie - w ogóle co cytaty mają wspólnego czy kraj był socjalistyczny czy nie?

Jeśli twierdzisz że Niemcy od Bismarcka nie były socjalistyczne to po co tobie coś tłumaczyć?

Było już wiele przykładów odnośnie wydatków socjalistycznych Niemiec czy Austro-Węgier musiałeś je przeoczyć, ja nie mam czasu na
  • Odpowiedz
Jeśli twierdzisz że Niemcy od Bismarcka nie były socjalistyczne to po co tobie coś tłumaczyć?

@siemankooo: Tłumacz. To mi się nie chce tłumaczyć czemu robisz k---ę z historii i nomen omen obrażasz socjalistów. Ale trochę śmiechu nigdy nie zaszkodzi. A ja myślałem, że nikt nie bierze tych uogólnień Korwina na poważnie :).
  • Odpowiedz
w ogóle co cytaty mają wspólnego czy kraj był socjalistyczny czy nie?

@siemankooo: No nie wiem... może zanim otworzy się usta i zacznie udawać wielkiego znawcę wypadałoby przeczytać pracę ludzi, którzy nakreślili ramy socjalizmu jak oni to widzieli? No ale co ja tam wiem. To nie Lenin, Engels, czy Marx wiedzieli co może być socjalizmem, a co nie. To siemankooo tu dyktuje warunki.
  • Odpowiedz

@siemankooo: Długo mam jeszcze czekać na tłumaczenie czemu Niemcy zaczęły być socjalistyczne od Bismarcka?
  • Odpowiedz
: - Emerytury (z przymrożeniem oka)

- renty dla robotników którzy odnieśli obrażenia w czasie pracy i są trwale niezdolni do niej

- Dokarmianie dzieci
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Co?! To nie są wydatki socjalistyczne?

To według ciebie może Polska jest krajem kapitalistycznym? bo w końcu nasze wydatki socjalne nie czynią z nas socjalistów?

Wiedziałem, że nie ma sensu z tobą rozmawiać idź dalej żyj w swoim śnie. Takiej głupoty to już dawno nie słyszałem, liczyłem, że każesz mi szukać źródeł, ale ty przerosłeś już samego siebie.
  • Odpowiedz
Co?! To nie są wydatki socjalistyczne?

To według ciebie może Polska jest krajem kapitalistycznym? bo w końcu nasze wydatki socjalne nie czynią z nas socjalistów?

@siemankooo: Polska, jak i wiele innych państw jest zdecydowanie krajem tzw trzeciej drogi, gdzie kapitalistyczne stosunki własności i wolny rynek są zaburzane przez państwowe wydatki socjalne. Nazywanie tego tworu socjalizmem
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Dla twojej świadomości Korwin leży daleko od moich poglądów, z tego co wiem ty dość niedawno wielbiłeś Korwina.

Co cytujesz? Nic jeszcze nie zacytowałeś. Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Do tego mnie obrażasz.

Nie wiem co według ciebie i twoich "cytatów" jest wydatkiem socjalistycznym skoro emerytury i zapomogi nie są. Pewnie gospodarka centralnie planowana... chociaż nie, bo jeśli by tak było to uznałbyś Niemcy za socjalistyczne.

czarno
  • Odpowiedz