Wpis z mikrobloga

#pytanie #praca #pracbaza #kiciochpyta Takie głupie pytanie mam. Podczas rozmowy o pracę (po angielsku) z obcokrajowcem, którego natywny język to skandynawski przywitać się z nim w jego języku czy olać temat? Chciałem wprowadzić miły akcent, ale narzeczona mówi że to straszna wieś - wyraźcie swoją opinię ;)
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janiepaniemaju: zawsze witaj sie w jego jezyku i po angielsku.

Np. Hello. Would it be/should i say xxxx in yyyyy?

To pokazuje, ze sie zainteresowales, ze szukales goscia np na linkedin itp.

Narzeczona i piszacy przede mna najwyrazniej nigdy nie rekrutowali sie poza pl...
  • Odpowiedz
@janiepaniemaju: miałem ostatnio parę rozmów z obcokrajowcami i parę razy przywitali mnie "ceść" albo "dzen dobrej".

Ja myślę, że to będzie OK, skandynawia jest pod tym względem normalna i pewnie uznają to za miły akcent. A jak nie to przynajmniej wiesz, że masz do czynienia z burakiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Shinu: @janiepaniemaju:

Pamietaj, ze na twoja pozycje jest pierdyliard innych kandydatow. Ty masz sie pozytywnie wyroznic. Zaczecie w zaproponowany sposob juz daje np. mozliwosc rozmowy o tym jakie jezyki znasz, gdzie podrozowales, z jakimi nacjami do tej pory wspolpracowales itp.

Nawet na stanowisko magazyniera. Konkurencja tez mowi po angielsku. I moze ma te same kompetencje. Wyroznij sie albo gin.
  • Odpowiedz
@janiepaniemaju: zobaczysz czlowieka i bedziesz wiedzial. Nastaw sie, ze cos takiego mozesz zrobic i jak to zrobic. Potem masz ulamek sekundy widzac go po raz pierwszy zeby zdecydowac.

W kazdym jezyku przywitanie w lokalnym narzeczu ;) przelamuje lody.

Kiedys zawitalem biznesowo do arabii saudyjskiej. Zgadnij kto zaczal od "salami" ;) a skonczyl z usmiechami na twarzach obecnych i nowymi kontraktami ;)
  • Odpowiedz
@janiepaniemaju:

Generalnie przyjete jest, ze witasz sie w jezyku kraju, w ktorym jestes. Ale jesli przywitasz sie w jego jezyku to moze to byc pozytywnie odebrane z racji, ze zadales sobie te minimum trudu aby znac podstawy podstaw jezyka, w ktorym mowi osoba rekrutujaca. U mnie byl ten plus na rozmowie, ze rekrutator nadal ton witajac sie pierwszy w swoim jezyku
  • Odpowiedz