Od jakiegoś czasu czytam sobie informacje na temat tego sportu. Zanstanawiam sie nad zakupem pierwszego latawca... Mysle ze 2,5m bedzie spoko a dokladnie ten model. Myslicie że na 2,5m można potrenować kontrole,a przy silniejszym wietrze poderwie on z ziemi ? Generalnie nie chce sie zabić jak na pierwszy raz ( ͡°͜ʖ͡°)
ja już odpisałem ale skasowałeś poprzedni wpis i moja odpowiedź poszła....
2.5m nie zabija, idź do sklepu i kup taki który jest ładny i ma cztery linki, nic więcej nie musisz wiedzieć.Taka powierzchnia jest do ogarnięcia sterowania, ani to nie musi być z górnej półki ani z najnowszej linii produktów.
@karma-zyn: czyli raczej nie trzeba się przykładać do tego zakupy. 2,5m da mi jedynie umiejętność kontroli nad latawcem a jeśli chce coś robić więcej to musze po prostu kupić większy.
Ale jeśli od razu kupił bym większy to można to ogarnąć czy lepiej zacząć od mniejszego?
Zaczynaj od mniejszego, nawet takie 4-5m nowej konstrukcji już może skrzywdzić. Najlepiej złapać grupę, samemu będziesz się męczył. Korzyć z kontaktu z grupą taka że może ktoś udostępni Ci swój treningowy, może coś tanio odkupisz. W grupie raźniej.
Unikaj takich miejsc gdzie łatwo przedziurawić latawiec. Najlepsza jest skoszona łączka (pastwisko?) bez drzew i krzewów, przesuszonych chwastów. Kilka razy na pewno przywalisz latawcem w ziemię, dobrze by było żeby się nie porwał.
@hiteeek: jesli chodzi o mnie to ja kupilem sobie od razu 8m z depowerem i probowalem troche na slabym wiatrze a pozniej narty i jest zabawa. Latawce komorowe sa o tyle bezpieczne ze latwo je zgasic zrywka, ale tez trzeba miec respekt i nie wyciagac od razu na duzy wiatr. Pozniej kupilem 2,1 dla 11 letniego brata zeby sie pobawil bezpiecznie i to jest rozmiar ktory nie robi zadnej krzywdy
Od jakiegoś czasu czytam sobie informacje na temat tego sportu. Zanstanawiam sie nad zakupem pierwszego latawca... Mysle ze 2,5m bedzie spoko a dokladnie ten model. Myslicie że na 2,5m można potrenować kontrole,a przy silniejszym wietrze poderwie on z ziemi ? Generalnie nie chce sie zabić jak na pierwszy raz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wołam bo chyba znacie sie w tym temacie ;-)
@Mosqu @karma-zyn @anath0r
2.5m nie zabija, idź do sklepu i kup taki który jest ładny i ma cztery linki, nic więcej nie musisz wiedzieć.Taka powierzchnia jest do ogarnięcia sterowania, ani to nie musi być z górnej półki ani z najnowszej linii produktów.
Ale jeśli od razu kupił bym większy to można to ogarnąć czy lepiej zacząć od mniejszego?
Unikaj takich miejsc gdzie łatwo przedziurawić latawiec. Najlepsza jest skoszona łączka (pastwisko?) bez drzew i krzewów, przesuszonych chwastów. Kilka razy na pewno przywalisz latawcem w ziemię, dobrze by było żeby się nie porwał.