Wpis z mikrobloga

Jak wysłać laptopa - paczka około 3kg z USA do Polski żeby uniknąć cła i płacenia vatu?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Emdowu: Na dwa pudełka. Laptopa wysyłasz w jakimś pudełku nie związanym z IT, dobrze zabezpieczasz. 2 tygodnie później innym pudełkiem wysyłasz rozłożone pudełko po laptopie i instrukcje.
  • Odpowiedz
@Emdowu: Na pierwszej paczce im wyjdzie, że jakiś laptop leci i tyle. Oczywiście trzeba zerwać nalepki ochraniacze itd. Nie ma faktury instrukcji nie powinni się przyczepić.

A druga paczka to może iść jako wielki list i chyba wtedy to już nie przechodzi przez urząd celny ale mogę się mylić.
  • Odpowiedz
@animuss: słyszałem, żeby nie ubezpieczać bo wtedy od razu będzie cło i vat i żeby w wartość paczki wpisać kwotę mniejszą od 50$ :p. Boje się tylko, że mi przeskanują na okęciu i naliczą cło
  • Odpowiedz
@Emdowu: nigdy nie bedziesz miec pewnosci, oficjalnie clo i vat dotyczy nowych przedmiotow, nie wiem czy to cos da jesli zadeklarujesz sprawnego laptopa na poniżej $50
  • Odpowiedz
@Emdowu: To chyba przy wysyłce od sklepu lub wysyłania czegoś całościową z fakturami instrukcjami. Jeśli wyślesz osobno laptopa rozplombowanego, bez papierów to od czego mają Ci naliczyć?
  • Odpowiedz
@kulisz: Czyli wystarczy, że z laptopa zerwę wszystkie naklejki, owinę w folię bąbelkową i inne styropiany i wyśle powiedzmy polamer'em? Normalnie mogę wtedy ubezpieczyć paczkę?
  • Odpowiedz
@Emdowu: tak, powinno wystarczyć, koledze w ten sposób się udało 2 lata temu jakiegoś nowego hp przemycić do polski :)

Jednak nie daje sobie głowy uciąć, bo to też zależy od celników do których trafi paczka i jeśli są upierdliwi mogą wzywać do urzędu wyjaśniać itd
  • Odpowiedz