Wpis z mikrobloga

Jest jeszcze jedna pułapka, na która niewiele osób zwraca uwagę, myśląc ze skoro dana substancja została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia. To prawda – bezpośrednio nie. Ale środków chemicznych dodawanych do żywności przetworzonej jest ponad 2000. Każdy z nich przeznaczony jest do spożycia w ilości ograniczonej na 1kg masy ciała dziennie !

Co to oznacza ? Ano to ze jeśli zjemy np. jedna bułkę kupiona w supermarkecie dostarczymy dzienna dopuszczalna dawkę tych substancji (pod warunkiem ze jesteśmy osoba dorosłą, a nie dzieckiem ważącym 12kg). Ale jeśli tego dnia zjemy x razy więcej porcji rożnych innych wysoko przetworzonych produktów – przekroczymy dzienna dawkę a substancje te będą się odkładać w wątrobie i tkankach. Po wielu dniach i latach, będziemy zatoksycznieni i zakwaszeni.http://sekrety-zdrowia.org/359/
  • 4