Wpis z mikrobloga

2288 - 1 = 2287

Janina Gubrynowicz

"Wytrzymałość materiałów"

naukowa/techniczna

Przeczytałem wiele książek o tematyce wytrzymałości materiałów. Ale tak świetnej nie czytałem nigdy. Książka jak najbardziej przeznaczona dla studentów. Co jest w niej tak wspaniałego? Fantastyczny, przystępny język. Zjawiska tłumaczone krok po korku, dodatkowo cała masa przykładów, dość łatwych jak i dość trudnych. A przede wszystkim przykłady nie są ot, tak jak w większości książek, rozwiązane za pomocą dwóch, trzech wzorów, tylko jest tutaj pełne rozwiązanie zadania, wraz ze stosownym komentarzem.

Mimo iż z wytrzymałości materiałów zawsze czułem się bardzo dobrze, i przede wszystkim ze studiów najbardziej uwielbiałem ten przedmiot, to jednak z tej książki dowiedziałem się jeszcze więcej. Jeszcze do niej wrócę nie raz, i nie mówię tu o szukaniu wzoru czy rozwiązania, ale o przeczytaniu całości.

Polecam gorąco.

#bookmeter #studbaza #studia #inzynieria #fizyka
Gorthin - 2288 - 1 = 2287

Janina Gubrynowicz

"Wytrzymałość materiałów"

naukowa/tec...

źródło: comment_khy3K6GjI4CmiCCQ1ctMsisIDEWuknZO.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
@shido: Choć książka nie jest znana, bo nigdy w toku studiów nigdzie nie znalazłem jej tytułu, to okazała się świetną pozycją. A znalazłem ją w annałach firmy. Nikt nie wie, ale sobie ją przygarnąłem, bo nie ma jej w spisie :D

@Hannahalla: Nie ma za co :D
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: Hehe :D

Nie miałbym co dodawać, bo albo historia, albo technika, nic więcej praktycznie nie czytam, czasem dla rozluźnienia jakieś fantasy. Książka to książka, jak to mówią. :D
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: Hehe i bardzo dobrze :D Moim zdaniem trzeba dodawać wszelkie książki, jakie kto czyta. Bo można poznać jakiś tytuł, który może jest ciekawy.

Osobiście wychodzę z założenia, że typowo babskich książek nie czytam, bo szkoda na to czasu, którego nie mamy tak dużo. Uwielbiam książki, które zwiększają moją wiedze, doświadczenie.
  • Odpowiedz
@Gorthin: heheszki, a ja znowu nigdy nie miałem usystematyzowanej wiedzy i utrwalonych umiejętności do wytrzymki. Dlatego właśnie kupiłem tę pozycję na allegro, za niewiele golda. Chętnie przeczytam, mimo że wytrzymkę już dawno temu zaliczyłem, jakoś lubię wracać do "niedokończonych" problemów.

Także dzięki za to :)
  • Odpowiedz
@Gorthin: cholera, a ja głupi przez całe moje studia się zastanawiam jak można się interesować wytrzymałością materiałów, czy też teoretyczną stroną metody elementów skończonych. Jak widać, można :D
  • Odpowiedz
@takrodzisiegniew: Ja w sumie z całego toku studiów najbardziej polubiłem wytrzymałość, choć zdaję sobie sprawę, że jeszcze daleko mi do znawcy i eksperta.

@anus_mundi: Można, można. Na studiach były różne przedmioty. Jeden lubił geometrię wykreślną, inny technologię, a ja obok PKM lubię właśnie wydymkę. Jakby nie było to podstawa dla konstruktora.

@daniel0707: Dzięki za tytuł, mimo iż po ang, to na pewno zasiądę do niej, bo widzę, że ciekawie
  • Odpowiedz