Wpis z mikrobloga

@Ghost2: ale p--------o. Można się czepiać jej cudownych inwestycji, ale przy tych wartościach ma zysk 14,46% rocznie na przestrzeni 38 lat. Dla porównania S&P500 dawało 11,10%. Przebija główny indeks o raptem 3,46%. Insajder trading jak cholera.
djCerber - @Ghost2: ale p--------o. Można się czepiać jej cudownych inwestycji, ale p...

źródło: 1000051403

Pobierz
  • Odpowiedz
@ossprime: no ale kolega nie uwzględnił w żaden sposób dopłat do inwestycji. Przecież w czasach gdy była senatorem na luzie mogła co roku dokupywać akcji
  • Odpowiedz
@siepan: Poważny pan inwestor analityk @djCerber nie wie, że różnica między (przyjąłem lekko zmienione liczby dla łatwiejszych obliczeń) stopą zwrotu 10% rocznie i 14% rocznie przez 35 lat prowadzi do CZTERY razy większego portfela w drugim przypadku.

Stopa zwrotu 10% rocznie oznacza podwajanie się inwestycji co 7 lat. Stopa zwrotu 14% rocznie oznacza podwajanie się inwestycji co 5 lat. Przez 35 lat portfel z 10% stopą zwrotu podwoi się
  • Odpowiedz
@djCerber: Przebijanie indeksu o 3pp w horyzoncie 40 lat to nie "raptem małe osiągnięcie", ale za takie rzeczy to się nobla z ekonomii daje. Każdy prezes hedgefundu by sobie dał c---a obciąć za taką skuteczność.
  • Odpowiedz
@djCerber: wydaje mi się że po polsku nazywamy to 'gra na giełdzie" i słowo gra jest dosyć ważne. Czyli chcesz powiedzieć że to jest w sumie prawie nic specjalnego że babka przez 38 lat grała na giełdzie i osiągała średnioroczny zysk około 14 procent niezależnie od koniunktury, kryzysów i sytuacji na świecie. Hmmm wcale nie podejrzane. Jak mi teraz ktoś powie że szkoda że jest biedny to mu powiem just
  • Odpowiedz