czy da się za pomocą arduino stworzyć odbiorniki multilateracyjne (Multilateration), które obliczałyby pozycję obiektu w przestrzeni?
Mamy 3 odbiorniki z gps'ami (wymagany jest bardzo dokładny czas) i to jest zbierane do jednego wora, liczone opóźnienia na kompie i mamy pozycję obiektu, załączam schemat
@Mehgods: nie wiem co to te multiateracyjne, ale na tym właśnie polega GPS. Zbieranie pozycji i obliczanie opóźnień w stosunku do danej satelity, a stąd już triangulacja. Co dla Ciebie jest "źródłem sygnału"? Chcesz mieć własny nadajnik gps czy jak?
@Mehgods: uhm.. czyli odbiorniki są stałe, nieruchome i jest znana ich pozycja. Potrzebujesz opóźnienia sygnału ze źródła, które się przemieszcza między nimi. Teoretycznie wykonalne. Pytanie czy obiekt w środku ma tylko podawać swoją pozycję, czy ma być sterowany na podstawie własnej pozycji.
Chodzi o czasy. Jeśli chcesz mieć kosiarkę i założyć jej program + wirtualne ściany - da radę. Jeśli potrzebujesz sterować quadcopterem na podstawie nadajników - nie wiem czy będziesz
W końcu Polskę reprezentuje ktoś to jest szanowany przez europejskie elity, mam nadzieje że nie trzeba będzie sie znowu wstydzić za nasz rząd tak jak to było przez ostatnie 8 lat #polityka #sejm #neuropa #tusk
czy da się za pomocą arduino stworzyć odbiorniki multilateracyjne (Multilateration), które obliczałyby pozycję obiektu w przestrzeni?
Mamy 3 odbiorniki z gps'ami (wymagany jest bardzo dokładny czas) i to jest zbierane do jednego wora, liczone opóźnienia na kompie i mamy pozycję obiektu, załączam schemat
które obliczałyby pozycję obiektu w przestrzeni
Jeżeli precyzyjnie zadałeś pytanie to odpowiedź jest NIE.
@Mehgods: spytam inaczej: A jaki jest cel ćwiczenia?
Np. tak funkcjonuje MLAT na flightradarze czy planeplotter
Bo oczywiście, że się da tylko kwestia środków i techniki wykonania tegoż
Chodzi o czasy. Jeśli chcesz mieć kosiarkę i założyć jej program + wirtualne ściany - da radę. Jeśli potrzebujesz sterować quadcopterem na podstawie nadajników - nie wiem czy będziesz
@Mehgods: :) Napisz coś więcej o samej koncepcji.
http://arduino.cc/en/Main/Products
- dokładny czas np. z modułu gps
- jakiś moduł radiowy odbierający określoną częstotliwość fali, gdy odbierze zapisuje dokładnie godzinę
- wysyłanie zebranych danych np. do komputera, który mając dane z 3 urządzeń będzie wykonywał obliczenia
@Felonious_Gru: hmmm...
Ponawiam pytanie:
Jaki jest cel ćwiczenia.
Np.: Chcę zrobić moduł do sterowania kosiarką.
Albo chcę monitorować ruchy psa w ogrodzie....
albo lepiej: monitorowanie pozycji małych zwierząt w rezerwacie na określonym terenie
pytaj może o więcej @2bajty lub http://www.youtube.com/user/elektromaras
@Mehgods: w dronach używa się GPS + modułu Telemetrii.
Duron 800MHz, 128MB RAM, GeForce 2 MX400