Wpis z mikrobloga

@PatologiiZew: Rzeczpospolita Polska Katolicka, bardziej katolicka niż Watykan. Powstrzymaliśmy Turków, przetrwaliśmy zabory to i ateizm ciągnący z Europy wypędzimy

Rozumiem intencje, fajnie, ale to się nie uda. Co innego życie jako patriota, co innego wynoszenie takich haseł na sztandary, bo ociera się to o instrumentalne wykorzystywanie religii.

@peter-kovac-948494: Dlatego właśnie zapytałem. Samo to się nic nie robi, za wszystkim ktoś musi stać
  • Odpowiedz
@staa: Sęk w tym że te hasła nie niosą za sobą nic "złego". Nie ma tu mowy o "paleniu niewiernych" i innych bzdurach które się przypisuje takim hasłom. Ja się ciesze że mimo "postępu" masę młodych ludzi nie traci wiary.
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: Bo z tego trzeba się cieszyć. Chodzi mi tylko o mieszanie Kościoła do szeroko rozumianej polityki. Kto komu służy? Nie sądzę, żeby Kościołowi od tego per saldo „przybyło członków”, spodziewałbym się raczej złych skojarzeń
  • Odpowiedz
@staa: Wolałbym iść na jakość a nie ilość wierzących. To nie polityka gdzie każdy głos się liczy. Moim zdaniem Kościół powinien twardo wypowiadać swoje stanowisko jeśli chodzi o szeroko rozumianą "politykę".

W szczególności powinien kontrolować polityków którzy uważają się za wierzących. Odpowiedzialna funkcja niosąca za sobą możliwości nie może iść przeciw własnej wierze. Dla katolika prawa boskie powinny być najważniejsze.
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: Sęk w tym, że ONR (jeśli nie wyszło to od nich, to z podobnego środowiska) to nie Kościół, nie odwracaj porządku

Powinien kontrolować polityków, ale iść na jakość a nie ilość – jaka kontrola polityków? Kościół nie jest organizacją polityczną. Jego zadaniem jest nauczanie, to ludzie powinni wybierać polityków, których nie trzeba będzie potem kontrolować.
  • Odpowiedz
@staa: Co ja rozumiem przez "kontrolę polityków"? Przykładowo potępianie ustaw które są wbrew wierze. Jeśli ktoś jest osobą wierząca to niech nią będzie zawsze. W szczególności polityk który ma bardzo duży wpływ na społeczeństwo. Nie chcę żeby Kościół faworyzował posłów etc Chciałbym żeby mówił jasno że poseł X i Y mają w dupie wiarę. Wbrew pozorom masę ludzi głosuję bo "to osoby wierzące" a nie ma pojęcia jaki jest stan faktyczny.
  • Odpowiedz