Wpis z mikrobloga

Mirki, #pomocy

Moj tablet na #android zie #cyanogenmod 9 od niedawna wariuje.

Na przyklad przegladanie wykopu jest meka, bo przy probie otwarcia znaleziska w nowej karcie (czyli dotknac i przytrzymac) ekran sie trzesie. Granie tez przestaje byc przyjemne: pukajac w lewy rog ekranu widze, ze to prawa reaguje. Jakby ten dotyk byl walniety.

I w zwiazku z tym #pytanie

Czy jak zaktualizuje #tablet o aktualne "nighty" , to sie naprawi? Jesli nie, co robic?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hmm duze prawdoppdobienstwo, ze to uszkodzenie mechaniczne, hmm tablet kolo dwuletni, wiec pewnie juz nie najnowszy i raczej tani, nie oplacaloby sie w niego inwestowac. Sprobuj zrobic full wipe. Nie mam pojecia jakie masz recovery, ale wymazanie partycji /data /cache i wipe dalvik cache moze, choc najprawdopodobniej nie, pomoc. Probuj stara_panno, nic do stracenia nie masz, no chyba ze backupu nie zrobisz :p
  • Odpowiedz
@StraznikAlkoholu: to ja sobie najpierw przetlumacze Twoja odpowiedz. :-)

A sa rozne recovery? To cos zmienia? I czy moje proby moga cos porzadnie spieprzyc?

Bo ja sie nie znam. Z internetowa instrukcja sobie poradze, ale niewiele poza tym. A nie moge sobie popsuc sprzetu wlasnie teraz. Ma wytrzymac jeszcze ze 2-3 mce.

Czy moglbys podsunac mi jakies zrodlo, skad moglabym sie nauczyc?
  • Odpowiedz
@stara_panna: Tak, sa rozne recovery. Tak, recovery zmieniaja kilka rzeczy, ale sa one nieistotne w tym przypadku. Twoje proby nie moga niczego spieprzyc, bo po prostu wykasujesz aplikacje i prywatne dane z tableta (pozwoli to wykluczyc problemy natury software'owej). Wytzyma tyle, ile bedziesz w stanie z nim wytrzymac z konajacym digitizerem (urzadzeniem ktore jest odpowiedzialne za rozpoznawanie dotyku, nie jest on bezposrednio zwiazany w ekranem LCD, ktory znajduje sie pod
  • Odpowiedz
@StraznikAlkoholu: chcialabym! Niestety to nie ja wgrywalam. Ale znalezione "krok po kroku" wydaje sie byc zrozumiale. Backup, fullwipe, najnowszy nightly. (Czy full wipe to zwykle przywrocenie fabrycznych ustawien?)

Dzieki zielony, moglbys uczyc staruszki! :-)
  • Odpowiedz
Full wipe to wipe /data /cache /dalvik_cache i /

format system (wiem, strasznie brzmi). Wszystko dostepne z poziomu praktycznie kazdego recovery, jednak czesc funkcji moze byc troche schowana (zakladki advanced i mount &storage ). Prosze :) Wołaj, jak coś.
  • Odpowiedz