Wpis z mikrobloga

#serwispc #komputery #windows #windows8 #serwiskomputerowy #laptopy Mam problem z bootowaniem Windowsa 8 na laptopie Dell Vostro. Objaw: ekran ładowania systemu (logo + kręcące się kółko) ładuje się w nieskończoność, automatyczna naprawa nie działa. Nie mam punktu przywracania ani obrazu systemu niestety.

Geneza problemu: instalowałem Windowsa XP na wirtualnym Hyper-V, coś poszło nie tak i komputer zawiesił się całkowicie. Musiałem restartować. Po restarcie objaw jak powyżej.

Odpalałem automatyczne próby naprawy, nie działa. W wierszu poleceń używałem chkdsk w wielu kombinacjach, nie pomogło. Ostatecznie przebudowałem MBR poleceniem bootrec /fixmbr oraz bootrec /fixboot, nie pomogło. Wykonałem bootrec /rebuildbcd ale tutaj ciekawostka: system nie jest wykrywany. Tak samo przy użyciu bootrec /scanos. Total identified Windows installations: 0.

Odpalałem diskparta, żadna partycja nie jest oznaczona jako system, ale żadna partycja nie jest także uszkodzona. Można do nich wejść i zobaczyć co tam się dzieje. Naciskając F8 na klawiaturze podczas bootowania odpalam konsolę cmd.exe, żeby się do niej dostać komputer widzi instalację Win8 Pro oraz moje konto użytkownika (muszę podać hasło, przyjmuje, więc pliki nie są uszkodzone).

Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego system nie jest wykrywany? Ja już chyba wyczerpałem wszystkie swoje.
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach