Wpis z mikrobloga

Mirki od #homeassistant - jak realizujecie w praktyce "włączanie światła"?

Chciałbym mieć opcję by to działało trochę na zasadzie dwóch "włączników schodowych" - jeden jako fizycznie istniejący mechaniczny włącznik a drugi z HA(Zigbee). Jak jednym włączę - to drugim mogę wyłączyć.
Włożenie żarówki Zigbee powoduje to, że "zabranie" jej zasilania przez włącznik uniemożliwia jej zdalne włączenie i regulację jasności. Nie za bardzo chcę zamieniać wszystkie fizyczne włączniki na typu zigbee - bo i koszta i szukanie i dostęp i ewentualne działanie w wypadku braku komunikacji.
Ktoś zna optymalne rozwiązanie?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie za bardzo chcę zamieniać wszystkie fizyczne włączniki na typu zigbee

@bialy100k: Nie ma innej drogi. Przy smartżarówkach to można jeszcze mieć włącznik na dwa razy większą liczbę kanałów niż punktów, możesz wtedy sterować niezależnie żarówką i jej zasilaniem jak zajdzie taka potrzeba.
  • Odpowiedz
@bialy100k: Jeśli masz wystarczająco głębokie puszki to można włożyć na samo dno Shelly (działa natywnie z Hass po wifi) i na to stary łącznik.
Wtedy działa w obie strony.
  • Odpowiedz
(działa natywnie z Hass po wifi)

@mikewu: No jak już ma Zigbee to niech idzie w Zigbee. On chce uniknąć smartwłączników a nie Zigbee, co mu Wifi zmieni?
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: Właściwie to chcę mieć Zigbee jak najwięcej - by były w stanie łączyć się także z czujnikami i żarówkami poza domem - ze względu na routing.
@mikewu Wkładanie "pod spód" włącznika jest o tyle kłopotliwe że nie mam kontroli załączenia alarmowego koloru - chyba, że załączy się ten pod puszką i ten w żarówce. Fizycznie to do zrobienia - udar i kuję miejsce. A kolor jest niezbędny (docelowo)
  • Odpowiedz
@bialy100k:
Każde kombinowane podejście wcześniej czy później skończy się wyłączeniem żarówki fizycznie i wkurzaniem że nie działa.

Albo wstaw przekaźniki pod przyciski, które będą wysyłać komendę zamiast zamykania obwodu: https://sklep.sonoff.com.pl/pl/products/inteligentne-przelaczniki-diy/inteligentny-mini-przelacznik-zigbee-sonoff-zbminir2-49507
Albo postaw czujnik ruchu i zablokuj włączniki, wtedy w razie awarii szybko można przywrócić standardowe działanie (żarówki po zdjęciu i podaniu napięcia zazwyczaj się włączają). Żarówka ma mieć stałe napięcie, a czujnik ruchu (lub 2 jak większe schody) ogarnie włączanie. Z minimalnym
  • Odpowiedz
Wkładanie "pod spód" włącznika jest o tyle kłopotliwe że nie mam kontroli załączenia alarmowego koloru

@bialy100k: Chyba o różnych rzeczach mówimy. Włacznik dopuszkowy "pod spód" niczym nie różni się od zewnętrznego zintegrowanego z Zigbee. Robi to samo, włącza zasilanie na sygnał z pstryczka albo z ha i przekazuje stan pstryczka do HA. Usmartnia stary pstryczek. To HA steruje "alarmem", pstryczek nie ma tu nic do rzeczy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Aramil: Czujek ruch mam dużo, z tym to nie problem. Problemem jest to, że nie chcemy w domu by gdy ktoś tylko przechodzi światło waliło po oczach. Do chodzenia mamy niezależne oświetlenie nocne.
Przekaźników załączających Zigbee kupiłem kilka, może pójdę w tę stronę, nie sprawdzałem tylko czy mają funkcję routingu. Pewnie w HA da się wymusić załączenie oświetlenia przez przekaźnik i równolegle ustawić na żarówce wybrany kolor i "zawsze załączone".
bialy100k - @Aramil: Czujek ruch mam dużo, z tym to nie problem. Problemem jest to, ż...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@bialy100k: Tam gdzie mam żarówki smart dałem stałe zasilanie na modułach. Ich wyłączenie zmienia tylko stan żarówek, a nie odcina. W moim wypadku niestety na ZigBee a na Shelly (nie znalazłem sensownych dopuszkowych realizujących to na ZigBee).

Alternatywą są przełączniki ZigBee, które to obsłużą. Ale niestety wszedłem w ZHA zamiast w M2Z i mam problem z ich konifguracją.

Pod Shelly zamontowałem dzwonkowe przełączniki, dzięki temu mam możliwość jeszcze zmieniania parametrów
  • Odpowiedz
@bialy100k:
Hmm, ale to się przecież softem załatwia. Sam mam na jednej żarówce i czujce w przedpokoju oświetlenie dzienne (zimne białe 100%), wieczorne (ciepłe białe 80%) i nocne (czerwone 1%). To tylko kwestia szybkiego warunku opartego na czasie (lub nawet porze dnia jak chcesz uzależniać np. od zachodu słońca).
I przy użyciu przekaźników nie używasz ich do rozłączania prądu. Żarówka zawsze ma napięcie, a przekaźnik wysyła jedynie komendę do HA
  • Odpowiedz
  • 0
@Aramil: Trochę się obawiam, że jak HA nie wstanie z dowolnego powodu (co mi się w ciągu pół roku wielokrotnie zdarzało, bo miałem kompa który nie miał w biosie autostartu, właśnie konfiguruję drugi) to żeby wyłączyć światło trzeba będzie robić to bezpiecznikiem oświetlenia. :/ Już kiedyś (dawno przed HA) myślałem, że właściwie ze względów bezpieczeństwa idealne włączniki powinny być wielostanowe.
  • Odpowiedz
Już kiedyś (dawno przed HA) myślałem, że właściwie ze względów bezpieczeństwa idealne włączniki powinny być wielostanowe

@bialy100k: Dlatego moje Shelly jest na ESPHome i w razie co mogę wejść bezpośrednio na konkretny moduł. Oczywiście jak WiFi padnie... to ESPHome przejdzie w tryb AP.
  • Odpowiedz
Trochę się obawiam, że jak HA nie wstanie z dowolnego powodu (co mi się w ciągu pół roku wielokrotnie zdarzało

To ja bym się raczej skupił na tej sytuacji. Robienie dwóch na raz nie ma większego sensu. Jak robisz HA to tak, żeby mieć ciągłą usługę. Zresztą, skoro zamawiasz dedyka to i problemy się na 99,9% skończą. Od listopada mam HAOS barebone i nie miałem żadnych nieplanowanych przerw w usłudze.
@bialy100k
  • Odpowiedz
  • 0
To ja bym się raczej skupił na tej sytuacji. Robienie dwóch na raz nie ma większego sensu.

@Aramil: Powoli przenoszę sprzęty z ASUS'a K20CE(jakieś 35W) na Intel NUC5i3 (~7W bezwentylatorowy), bo w pierwszym mam tak namieszane że nie chcę przenosić całości :) To nie mają być dwa osobne. A przerwy zasilania były właśnie z powodu instalacji w domu baterii zintegrowanej z PV - i właściwie to do obsługi tego zdecydowałem
  • Odpowiedz
@bialy100k:
A, to w takim razie mieliśmy tu błąd w sztuce. Jak coś zarządza systemem zasilającym, to nie powinno być przez ten system zasilane bez awaryjnego źródła (z 230 czy choćby zasilacza buforowego) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rozważasz MQTT w sensie Zigbee2MQTT? Skoro masz już HA to imho lepiej raczej podłączyć MQTT do istniejącej instalacji. HAOS posiada wtyczkę z brokerem, Meshtastic też ma dokumentację co do
  • Odpowiedz
  • 1
@Aramil:
Tu jeden z Mirków ćwiczył temat żenienia HA i meshtastica i trochę opisywał. Do zdalnego zbierania danych o ile pamiętam.

Co do zasilania - to zawsze da się tym sterować "bezpośrednio" - tylko jest to wyraźnie mniej wygodne. To nie tak, że jak padnie HA to nie ma prądu :) HA to w tym wypadku "warstwa wygody" a nie sterowania.
  • Odpowiedz