Wpis z mikrobloga

Witam Mirki, po pierwsze życzę wszystkim miłego dnia :) Po drugie mam pytanie czy pracuje ktoś z was w służbie zdrowia? Jeśli tak to jak wygląda sprawa oprogramowania medycznego, jaki dostawca (Asseco, Gabos, Comarch,.....), jak się wam na tym pracuje, jak tym zarządza/obsługuje, czy uważacie, że to był dobry wybór? Każda opinia na temat jest dla mnie cenna. Pozdrawiam

#pytanie #medycyna #sluzbazdrowia #informatyka #oprogramowanie #pytaniedoeksperta
  • 11
@kiboq: W moim sercu tylko Pixel ;)

Lipa jest z pamięcią. W umowie stało, że ma starczyć na dziesięć lat (tyle ile powinna być przechowywana kopia dokumentacji medycznej) a już po czterech mamy duży problem.

Ale poza tym świetna obsługa, ładna szata graficzna, wszystko proste i czytelne.
@kiboq: U nas InfoMedica zintegrowana z Alterisem. O Ile ten drugi raczej nie sprawia problemów to sama InfoMedica jest tak bugowata, że głowa mała.

Pomijam już, że wszytko działa jak krew z nosa i co raz włącza się magia (przykład: zlecasz CBC, w zleceniach jest, w poborze brak - nie zeskanujesz kodów to nie ma jak do labu oddać). Sam moduł poboru to też ciekawa sprawa - czasami uzpełnia daty przy
@kiboq: Szpital ma licencję nieograniczoną z tego co patrzyłem. Detali jeśli chodzi o finanse nie znam :)

A co do ceny to z tego co wiem sporo kosztowało wdrożenie smartcardów do logowania ... czytniki stoją, karty gdzieś po kieszeniach są a i tak każdy używa login+hasło bo karty nie działają jak powinny.
@kiboq: A, w tą stronę - ja szukałem raczej w kierunku technicznym. Nie, wdrożyli to dla bezpieczeństwa już spory czas temu ale nie do końca wyszło.

Problem był taki, że ludzie jak się nie wylogowywali tak do dziś tego nie robią (bo to jest zwyczajnie upierdliwe przy czasie ładowania całości). Przy smartach wymusili jednokrotne logowanie przez co jak ktoś się zalogował np. na oddziale i szedł na konsultacje na IP to
@kiler129: No ogólnie ta cyfryzacja to jakaś porażka. Może by wam było lepiej gdyby zamienić np tego Alterisa na coś kompatybilnego z asseco, albo w drugą stronę.. Bo z tego wynika, że oba programy mieliście dawno wdrożone z osobna, no chyba, że ktoś nie pomyślał żeby to było kompatybilne ;)
@kiboq: Tak, Alteris był pierwszy, później InfoMedica - strzelam w ciemno, że chodziło o takie pieniądze, że wymagało to pełnego przetargu a w SIWZ zawierała "ma integrować się z Alterisem. Żeby było śmieszniej laboratorium używa jeszcze innego softu dodatkowo (wygląda na autorski) - mimo tego, że IM zawiera badania to jego też zostawiono :)

Z ciekawości - dlaczego zbierasz opinie?
@kiler129: Będę brał udział we wdrażaniu w jednej placówce MDM'u. Interesują mnie opinie użytkowników bo to co producenci oprogramowania mówią to jedno, a co życie pokazuje to drugie.. :)