Chciałbym w domu postawić serwer na pliki w chmurze. Można chyba użyć do tego dedykowanej aplikacji Drive na iOS ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Mogę kupić dysk Twardy ale zrobione z tego działającego funkcjonalnego połączenia przez WiFi mnie przerasta. Macie jakieś toturiale albo opis jak to zrobiliście u siebie?
@balbezaur: zacznij od ogarnięcia podstaw tematu, bo mieszasz póki co ze sobą przypadkowe terminy z czego jasno wynika, że nie bardzo wiesz, co tak właściwie chcesz mieć. Chodzi ci o serwer plików, do którego będziesz miał dostęp z zewnątrz? Co ma do tego wifi?
@balbezaur: "Chmura" to tylko nazwa na to, że ktoś (może to być korpo jak google, apple, ale możesz to być też Ty) udostępnia swoje serwery/zasoby z dostępem przez Internet. Duże korpo po prostu mają hajs na to, by te dane powielać (i sprzęt) przez co jest to redundantne (i mało awaryjne). Aplikacja Drive (zarówno google drive, jak i apple) to są aplikacje klienckie - które korzystają z działającej już chmury
Chciałbym w domu postawić serwer na pliki w chmurze. Można chyba użyć do tego dedykowanej aplikacji Drive na iOS ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Mogę kupić dysk Twardy ale zrobione z tego działającego funkcjonalnego połączenia przez WiFi mnie przerasta. Macie jakieś toturiale albo opis jak to zrobiliście u siebie?
Chodzi ci o serwer plików, do którego będziesz miał dostęp z zewnątrz? Co ma do tego wifi?