Wpis z mikrobloga

No dzieńdobry #pompiarz i #pompaciepla
jako, że minął styczeń i mam dopiero teraz chwilę na rozkminy - wrzucam podsumowanie miesiąca
pompa zużyła 496 kWh prądu i wyprodukowała 1949 kWh ciepła co daje średni miesięczny COP na poziomie 3.93 - not bad ;)
mówimy tu o ogrzewaniu oraz podgrzewaniu CWU, gdybym miał rozbić na szczegóły to:
- na ogrzewanie poszło 464kWh - pompa wyprodukowała 1855kWh, COP: 4.0
- na ciepłą wodę użytkową 32kWh - pompa wyprodukowała - 94kWh, COP: 2.94

to był chyba najcieplejszy styczeń odkąd pamiętam, w zeszłym roku w styczniu poszło 600kwh (a w aktualnym roku jest +1 stopnia więcej w domu niż rok wcześniej) a jeszcze wcześniej 1200kwh ale to sie nie liczy bo wygrzewałem posadzki przez 2 tyg i w chałupie miałem 40 stopni.

Fotowoltaika to świeży temat, założyłem 10.44kwp na gruncie i 32kwh w baterii :)
Fotowoltaika zrobiła w tym czasie 260.6 kWh i całość została skonsumowana (jestem offgrid). Mimo takiej chvjowej pogody (non stop niskie chmury, mgły) uważam, że wynik całkiem spoko.

Jestem zadowolony :)
KONONOWlCZ - No dzieńdobry #pompiarz i #pompaciepla
jako, że minął styczeń i mam dopi...

źródło: Screenshot 2025-01-31 at 23.45.10

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@LubieSzaszylkiZLublina: miałem na myśli, że nie zgłaszałem instalacji do enea, nie oddaje prądu do sieci, tylko go konsumuje na własne potrzeby.

Koszty PV:
2x magazyn energi 16kwh = 24k (składając samemu możesz zaoszczędzić nawet jakieś 8-10k więc jest pole do optymalizacji :D)
18x panel 580w = 6.8k
1x inwerter 12kwh
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: to jest ciekawy temat magazyn, ja dostałem ofertę o Pani chinki za 8k (15kWh)z dostawą pod dom ale prosto z Chin wiec trzeba czekać 2 miesiące i elektryk musi go sprawdzić.

W twoim przypadku zaoszczędziłeś na inwerterze bo mas jeden. mam PV na starych zasadach i tu juz magazyn to kwestia dyskusyjna bo sieć to magazyn

mnie bardziej interesuje automatyka bo znając Twoj dom na pewno coś tam pomodziłeś.
  • Odpowiedz
  • 0
mnie bardziej interesuje automatyka bo znając Twoj dom na pewno coś tam pomodziłeś. Czyli jak foto daje duzo prądu to jakis aktor ustawia pompe by grzała pełną p---ą czy może inwerter ma jakis datamanager i daje sygnał pompie ?

@lukaschels: tak było, tzn:
jak była duża produkcja przez 10 poprzednich minut, to zwiększałem na pompie krzywą o +5 stopni, i mi kręciło ostro do 34-36 stopni podłogówke xD ale jakoś specjalnie to
KONONOWlCZ - >mnie bardziej interesuje automatyka bo znając Twoj dom na pewno coś tam...

źródło: VMrrTKE_d

Pobierz
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: szczerze nie wiem bo aż tak się nie interesowałem bo ciągle w kalkulatorze wychodzi ze lepiej mieć magazyn w sieci. A właśnie ustawić pompę pod grzanie szczytowe według paneli ale to też nie tak kolorowo jak piszesz . choć mam 25 kW wiec nawet w dzień jak dzisiaj szczytowo robi 5kW, wiec energii da sporo (dziś 3-4kW a mam chmury, wczoraj ponad 10 kw przez 7 godzin)
Nie mniej
  • Odpowiedz