Aktywne Wpisy

midnight +93
Po prawie 15 latach prób, udalo mi się w końcu zawieść brata na odwyk do szpitala na detoks. Musiał być trzeźwy na izbie przyjęć, więc miał juz takie delirium, że na wózku go wiozłem, nie życzę najgorszemu wrogowi takich doświadczeń jakich doświadczyłem przez te wszystkie lata, zobaczymy co bedzie. #alkoholizm

Graner +23

jako, że minął styczeń i mam dopiero teraz chwilę na rozkminy - wrzucam podsumowanie miesiąca
pompa zużyła 496 kWh prądu i wyprodukowała 1949 kWh ciepła co daje średni miesięczny COP na poziomie 3.93 - not bad ;)
mówimy tu o ogrzewaniu oraz podgrzewaniu CWU, gdybym miał rozbić na szczegóły to:
- na ogrzewanie poszło 464kWh - pompa wyprodukowała 1855kWh, COP: 4.0
- na ciepłą wodę użytkową 32kWh - pompa wyprodukowała - 94kWh, COP: 2.94
to był chyba najcieplejszy styczeń odkąd pamiętam, w zeszłym roku w styczniu poszło 600kwh (a w aktualnym roku jest +1 stopnia więcej w domu niż rok wcześniej) a jeszcze wcześniej 1200kwh ale to sie nie liczy bo wygrzewałem posadzki przez 2 tyg i w chałupie miałem 40 stopni.
Fotowoltaika to świeży temat, założyłem 10.44kwp na gruncie i 32kwh w baterii :)
Fotowoltaika zrobiła w tym czasie 260.6 kWh i całość została skonsumowana (jestem offgrid). Mimo takiej chvjowej pogody (non stop niskie chmury, mgły) uważam, że wynik całkiem spoko.
Jestem zadowolony :)
źródło: Screenshot 2025-01-31 at 23.45.10
PobierzKoszty PV:
2x magazyn energi 16kwh = 24k (składając samemu możesz zaoszczędzić nawet jakieś 8-10k więc jest pole do optymalizacji :D)
18x panel 580w = 6.8k
1x inwerter 12kwh
W twoim przypadku zaoszczędziłeś na inwerterze bo mas jeden. mam PV na starych zasadach i tu juz magazyn to kwestia dyskusyjna bo sieć to magazyn
mnie bardziej interesuje automatyka bo znając Twoj dom na pewno coś tam pomodziłeś.
@lukaschels: tak było, tzn:
jak była duża produkcja przez 10 poprzednich minut, to zwiększałem na pompie krzywą o +5 stopni, i mi kręciło ostro do 34-36 stopni podłogówke xD ale jakoś specjalnie to
źródło: VMrrTKE_d
PobierzNie mniej