Wpis z mikrobloga

@Maviux spytaj Gemini tylko mu daj info o kosztach bo zdaje się nie wykminił tego z obrazka
Absolutely! Let's break down how to solve this problem. Since we don't have the cost information, we'll focus on finding the optimal distribution of work to achieve the target productivity of 60 units/hour.
1. Define Variables:
* Let 'x' be the number of units assigned to group A.
* Let 'y' be the number of
  • Odpowiedz
  • 0
@bb007: O, widze że na każdym AI wychodzi inaczej. Wolałbym usłyszeć bardziej ludzką odpowiedź bo nie wiem nic o co tu chodzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Iperyt: Wczoraj to guwno dostałem na rozmowie rekrutacyjnej na stanowisko Analityka Operacyjnego. Siedziałem nad tym 15min i stwierdziłem że p------e i wyszedłem xd
  • Odpowiedz
@Maviux: trochę późno piszę ale to wygląda jak zadanie liniowej optymalizacji. zazwyczaj jeżeli treść jest zrozumiała to można to wklepać w solvera w excelu i wypluje wynik. jeżeli nie jest liniowe (tzn. występują jakieś kwadraty, logarytmy itp) to tam są algorytmy które znajdują wartości bardzo bliskie optimum.

produktywność (o ile dobrze zrozumiałem polecenie) to (x*(sztuki na godzinę)((115/100)*x)
w tym przypadku funkcją którą optymalizujesz jest x*(stawka grupy A)+y*(stawka grupy B) w stronę minimum
  • Odpowiedz
@zawodowykremowkarz: poprawka, drugie ograniczenie powinno chyba wynosić (x*65+y*70)/((x+y)*(115/100)) = 60. z tego równania wyszła mi zależność y od x więc jedyną zmienną jest liczba godzin grupy A. wstawić za y w pierwszym ograniczeniu wychodzi liczba godzin grupy A ok. 260,869, 4*liczba godzin grupy A (czyli liczba godzin grupy B) ok. 1043.478. w zależności od interpretacji poodejmować te 15% czasu czy jak tam autor sobie zażyczył. @Maviux
  • Odpowiedz