Aktywne Wpisy
Xtreme2007 +201
Po czym poznać, że jest praworządność poza uśmiechającymi się obywatelami?
- Uwalone CPK
- Uwalony atom
- Uwalony terminal w Gdańsku
- Uwalony terminal w Gdyni
- Uwalony terminal w Świnoujściu
- Przyznany kredyt z UE na dopłaty do niemieckich używanych elektryków oraz na dopłaty do Siemensa, który będą spłacać kolejne pokolenia
- Żołnierze nie mogą bronić granic przed dziczą z trzeciego świata czyli de facto władza tworzy Państwo teoretyczne jak z
- Uwalone CPK
- Uwalony atom
- Uwalony terminal w Gdańsku
- Uwalony terminal w Gdyni
- Uwalony terminal w Świnoujściu
- Przyznany kredyt z UE na dopłaty do niemieckich używanych elektryków oraz na dopłaty do Siemensa, który będą spłacać kolejne pokolenia
- Żołnierze nie mogą bronić granic przed dziczą z trzeciego świata czyli de facto władza tworzy Państwo teoretyczne jak z
Andrzej_Buzdygan +152
Dlaczego tak dużo osób w Polsce burzy się na ideę miast 15-sto minutowych? Przecież taka Warszawa to konglomerat właśnie takich mikro-miast. Taki Ursus na którym spędziłem połowę swojego życia: w promieniu 15 minut pieszo mam park, szkoły z każdego stopnia kształcenia, dworzec kolejowy, multum sklepów, przedszkola, dworzec kolejowy itp. 15 minut samochodem lub zbiorkomem i jestem w centrum handlowym, markecie budowlanym, meblarskim, kinie, centrum, na lotnisku. Co jest złego w tym, żeby
@vectus: 35 g substancji rozpuszcza się w 100 g wody (czyli mamy 35 g substancji na 65 g wody) a mamy 500 g r-ru
35g ------ 100g
x g ------ 500g
x = 175g
@vectus Jeśli to Witowski to możesz założyć, że to błąd zbioru, nie raz na takie trafiałam. Mogłabym prosić nr zadania to sprawdzę u siebie?
ja to bym widzial tak:
w 205 g roztworu w temp 333K (100g wody + 105g soli rozpuszczonej) - (rozpuszczalnosc) 105g soli
to w 500 - x
x = 256,1g soli
500g roztworu - 256,1g soli = 243,9 g wody - roztwor to 243,9g h2o i 256,1g soli
------koniec obliczen co do 333k-----------
teraz licze ile soli rozpusci sie w 293k:
skoro w 100g