Wpis z mikrobloga

Hej mirki, mam #pytanie odnośnie studiów. Gdzieś widzieliście jakiś artykuł o tym, że jak pójdzie się na studia A i zrezygnuje np po roku/dwóch, a potem pójdzie się na studia B, to trzeba płacić za ostatni rok/dwa lata studiów B? Gdzieś ktoś się natknął na takie informacje? Ja szukam czegoś o tym, ale jak narazie niezbyt mogę coś wyszukać.

#matura #heheszki #niewiemtopytam
  • 12
  • Odpowiedz
@alamein: chodzi o dwie uczelnie w Polsce, chcę iść na chemię na PWr a po roku poprawić maturę i iść na stomatologię, mimo wszystko chemia bardzo by się przydała, stąd mój taki pomysł, ale jak mam płacić za ostatni rok stomy, to nie bardzo mam ochotę wyłożyć 30k.

@szalony_fizyk: dzięki, już patrzę
  • Odpowiedz
@CzerwonaPapryka1: Wkleje to co pisałem tutaj kiedyś...

Tak tylko piszę to dla maturzystów, a właściwie ludzi idących na studia ku przestrodze. Właściwie dotyczy to ludzi głównie tych którzy chceli by się dostać na przykład na medycynę, farmację, czy coś takiego, ale w razie czego jak się nie dostaną pójdą studiować "jakiś" kierunek żeby rok przeczekać. Radzę przemyśleć, i się zorientować, w systemie ECTS, i w tym że jak się rezygnuje z
  • Odpowiedz
@DrKittens: Dzięki za potwierdzenie tej kolejnej żałosnej decyzji którą podjęli "specjaliści", ja z Wrocławia, więc u mnie semstr to w zeszłym roku było z tego co pamiętam 17,5 k. Nie mam rodziców lekarzy, więc musiałabym sobie uzbierać tę kasę. Dziękuję jednak za rozjaśnienie sytuacji.
  • Odpowiedz
@CzerwonaPapryka1: To znaczy, o ile pamiętam masz 30 punktów ECTS gratis według tej ustawy (1 semestr), a uzbieranie tych pieniędzy przez 5 lat nie jest niemożliwe, choćbyś wzięła kredyt studencki, czy tam pracowała w wakacje i odkładała...
  • Odpowiedz
@DrKittens: Tak, jest mowa o 30 punktach gratis z tego co właśnie przeczytałam, i też myślałam o zwykłym uzbieraniu kasy, jednak po prostu razi mnie cholernie to, że tak się okraja ludzi z jakiś aspiracji na coś więcej niż jeden kierunek. Ale to już jakieś moje wewnętrzne fochy, nic nie zrobie wkurzaniem się.
  • Odpowiedz
@CzerwonaPapryka1: zestresowałaś mnie teraz troszkę poruszeniem tego tematu.. prawdopodobnie będę zmieniać uczelnię i mam już trochę wykorzystanych pkt, a będę miała różnice do nadrobienia... ciekawa jestem jak mi policzą te punkty i ile $ na koniec sobie policzą..
  • Odpowiedz