Wpis z mikrobloga

jaki OS na #serwer #server dla hostingu stron?

#linux #ubuntu #freebsd a może coś jeszcze innego?

to ma być serwer produkcyjny więc nie zależy mi na najnowszych pakietach, a bardziej na stabilności.

Linia komend mym przyjacielem jest, freebsd też mi odpowiada... ale nie wiem co będzie lepsze...

Co potrzebuję?

#http #mysql +php & phpmyadmin etc

Być może serwer pocztowy też będę tam stawiał. więc jakiś dovecot + postfix (lub coś innego). Ale skrzynki w bazie danych na 95%.

#komputery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzemach:

to ma być serwer produkcyjny więc nie zależy mi na najnowszych pakietach

Nie chcesz bezpieczeństwa na serwerze produkcyjnym? Nieźle. ;)
  • Odpowiedz
@rss: może źle się wyraziłem, w głównej mierze mi zależy na bezpieczeństwie i stabilności :)

W kolejnym kroku są dopiero "nowości" (bo w nich bywa różnie)

Do wyboru są wszystkie z OVH, bo na 99% tam będziemy kupować, ewentualnie Hetzner (słyszałem sporo dobrego), ale wolę OVH, bo tam mam swoje serwery testowe
  • Odpowiedz
Nie chcesz bezpieczeństwa na serwerze produkcyjnym? Nieźle. ;)

@rss: Bezpieczeństwo to nie najnowsze pakiety, tylko łaty na te sprawdzone.

Bleeding edge to właśnie przeciwieństwo bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz
@pulse: właśnie z BSD, problemem są dla mnie aktualizacje które nie do końca chce mi się robić :)

Fakt, mam skrypty które sporo automatyzują. Jednak problemem cały czas są porty i instalacja z portów... to jest trochę masochizm :D

a z drugiej strony, instalacja z gotowych paczek... zawsze czegoś brakuje
  • Odpowiedz
@grzemach: wyłączasz co ci niepotrzebne, bardzo prosty w konfigu, świetny menadżer oprogramowania (szczególnie jak lekko zmodyfikujesz yum updates), lekki oraz bezpieczny. Jakiś czas temu całkiem przesiadłem się z debiana na niego. Ma trochę udziwnień, ale da się przywyknąć :)
  • Odpowiedz
@NameMaciek: tak na dobrą sprawę to rozważam FreeBSD vs Debian i piszą różnie... na początku pewnie będę miał tylko 1 IP (może więcej acz ciężko powiedzieć), dlatego też jaili raczej nie będzie... ech, mętlik w głowie... i do czasu jakiejś decyzji... to będzie straszne :)
  • Odpowiedz