Aktywne Wpisy
Wytłumaczcie mi czemu ludzie kupują szeregówki, albo bliźniaki.
Tyle jest tu naśmiewania się z patodeweloperki mieszkalnej, a nikt się nie śmieje z tych potworków typu yebnięty na środku pola, na zadupiu bliźniak, gdzie każdą połowę kupią obcy sobie ludzie i będą na siebie skazani w tej intymnej atmosferze, dużo bardziej niż w bloku mam wrażenie.
Pełno tego się nasrało ostatnimi czasy.
Jadę na takie zadupie do swojego dentysty i mijam coraz więcej
Tyle jest tu naśmiewania się z patodeweloperki mieszkalnej, a nikt się nie śmieje z tych potworków typu yebnięty na środku pola, na zadupiu bliźniak, gdzie każdą połowę kupią obcy sobie ludzie i będą na siebie skazani w tej intymnej atmosferze, dużo bardziej niż w bloku mam wrażenie.
Pełno tego się nasrało ostatnimi czasy.
Jadę na takie zadupie do swojego dentysty i mijam coraz więcej
patryqo +494
To jest normalne? U was też? Bo mi sie już pierodoli od tego #rownouprawnienie i nie wiem co jest normalne a co nie(╯°□°)╯︵ ┻━┻
#kiciochpyta #dzienkobiet #pracbaza #pieklokobiet
#kiciochpyta #dzienkobiet #pracbaza #pieklokobiet
O cóż chodzi? Otóż zaczynam budować swój własny dom. Postanowiłem wraz z moim #rozowypasek mieć swój kawałek miejsca na ziemi z domem.
Zainspirowany przez @irecky postanowiłem dzielić się postępami/uwagami/refleksjami/zdenerwowaniem z Wami :)
Będę starał się opisywać w miarę możliwości to co się dzieje i dlaczego tak. Nie wiem jak regularne to będzie - zależy jak będę stał z czasem.
Na początek trochę historii (TL;DR na końcu):
kilka lat temu jak zacząłem sam mieszkać w kawalerce po jakimś czasie postanowiłem poszukać czegoś większego... Jako że #warszawa do tanich nie należy to doszedłem do wniosku że może dom (okazało się że w cenie średniego mieszkania w stolicy można mieć 2+ razy więcej miejsca), najpierw szukałem domu od dewelopera - ale trochę golda brakowało... doszedłem do wniosku że czemu by nie spróbować budowy.
Kilka miesięcy trwało szukanie działki, ostatecznie została wybrana - 1401m2, kilkadziesiąt km od stolicy - czyli kierunek wieś. Ale jest cicho, zielono spokojnie, dość dobry dojazd (koleje mazowieckie i autostrada).
W między czasie szukaliśmy projektu - po przejrzeniu kilkuset (kilku tysięcy?) wybraliśmy projekt Kendra Mała - wersja odbicie lustrzane. Zmian jest niewiele - podniesienie ścianki na poddaszu o 25cm (jeden bloczek), usunięcie balkonu od ogrodu, poszeszenie garażu do dwóch stanowisk.
Do tej pory zrobiłem:
badania geologiczne/nośności gruntu
wodociąg (zarówno część w drodze jak i przyłącze na działkę)
utwardzenie drogi dojazdowej
skrzynka elektryczna
przenośna toaleta (nie chcę się martwić co zrobić później z dołem pełnym nieciekawych rzeczy - szczególnie że wody gruntowe dość wysoko)
http://i.imgur.com/R9hwDx7.jpg
garaż blaszany (gdzieś trzeba trzymać materiały/sprzęt)
http://i.imgur.com/ltmuZ8F.jpg
wytyczenie obrysu budynku
http://i.imgur.com/DwphSqf.jpg
Te poziome deski to poziom przyszłej płyty fundamentowej, w całości wyznaczają cztery rogi budowanego obiektu (w moim przypadku pomniejszone o ok. 1,5m). W tej chwili na działce widać już mniej więcej jak duży będzie dom i ile miejsca będzie zajmował.
Do tej pory wszystkie poniesione koszta bez działki to: 45471,60 PLN
W tym 33548,4 kosztów przygotowawczych (projekt, geodeci, geolog, architekt, dokumenty do kredytu, utwardzenie drogi, elektryk, garaż) oraz 11923,20 pierwszej transzy za płytę fundamentową.
Od poniedziałku 05.05 zaczynamy zdejmować humus i przygotowywać płytę fundamentową. Zgodnie z umową z wykonawcą płyta zostanie wykonana w tydzień.
TL;DR
Zapraszam do obserwowania tagu #weedgetbuduje.
Jeśli macie jakieś pytania to śmiało - postaram się odpowiedzieć o ile będę wiedział :)
@NE555: 100k w 2012 (do tej pory lekko podskoczyła wartość)
odejmę za @irecky :)
2000000 - 1 = 1999999
Komentarz usunięty przez autora
Otóż widać jak robione są projekty katalogowe.
Nie znam przypadku, aby ktoś kto kupił taki projekt nie musiał podnosić ściany kolankowej ze względu na niskie poddasze . Niskie dachy po prostu lepiej prezentują się w katalogu, a projekty typowe robione są do sprzedania się.
Czy mógłbyś napisać ile kosztował cię projekt wraz z adaptacją i zmianami?
I powodzenia!