Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, zaspamuję tagiem tylko raz #budujzwykopem, później będę używał własnego #weedgetbuduje.

O cóż chodzi? Otóż zaczynam budować swój własny dom. Postanowiłem wraz z moim #rozowypasek mieć swój kawałek miejsca na ziemi z domem.

Zainspirowany przez @irecky postanowiłem dzielić się postępami/uwagami/refleksjami/zdenerwowaniem z Wami :)

Będę starał się opisywać w miarę możliwości to co się dzieje i dlaczego tak. Nie wiem jak regularne to będzie - zależy jak będę stał z czasem.

Na początek trochę historii (TL;DR na końcu):

kilka lat temu jak zacząłem sam mieszkać w kawalerce po jakimś czasie postanowiłem poszukać czegoś większego... Jako że #warszawa do tanich nie należy to doszedłem do wniosku że może dom (okazało się że w cenie średniego mieszkania w stolicy można mieć 2+ razy więcej miejsca), najpierw szukałem domu od dewelopera - ale trochę golda brakowało... doszedłem do wniosku że czemu by nie spróbować budowy.

Kilka miesięcy trwało szukanie działki, ostatecznie została wybrana - 1401m2, kilkadziesiąt km od stolicy - czyli kierunek wieś. Ale jest cicho, zielono spokojnie, dość dobry dojazd (koleje mazowieckie i autostrada).

W między czasie szukaliśmy projektu - po przejrzeniu kilkuset (kilku tysięcy?) wybraliśmy projekt Kendra Mała - wersja odbicie lustrzane. Zmian jest niewiele - podniesienie ścianki na poddaszu o 25cm (jeden bloczek), usunięcie balkonu od ogrodu, poszeszenie garażu do dwóch stanowisk.

Do tej pory zrobiłem:

badania geologiczne/nośności gruntu

wodociąg (zarówno część w drodze jak i przyłącze na działkę)

utwardzenie drogi dojazdowej

skrzynka elektryczna

przenośna toaleta (nie chcę się martwić co zrobić później z dołem pełnym nieciekawych rzeczy - szczególnie że wody gruntowe dość wysoko)

http://i.imgur.com/R9hwDx7.jpg

garaż blaszany (gdzieś trzeba trzymać materiały/sprzęt)

http://i.imgur.com/ltmuZ8F.jpg

wytyczenie obrysu budynku

http://i.imgur.com/DwphSqf.jpg

Te poziome deski to poziom przyszłej płyty fundamentowej, w całości wyznaczają cztery rogi budowanego obiektu (w moim przypadku pomniejszone o ok. 1,5m). W tej chwili na działce widać już mniej więcej jak duży będzie dom i ile miejsca będzie zajmował.

Do tej pory wszystkie poniesione koszta bez działki to: 45471,60 PLN

W tym 33548,4 kosztów przygotowawczych (projekt, geodeci, geolog, architekt, dokumenty do kredytu, utwardzenie drogi, elektryk, garaż) oraz 11923,20 pierwszej transzy za płytę fundamentową.

Od poniedziałku 05.05 zaczynamy zdejmować humus i przygotowywać płytę fundamentową. Zgodnie z umową z wykonawcą płyta zostanie wykonana w tydzień.

TL;DR

Zapraszam do obserwowania tagu #weedgetbuduje.

Jeśli macie jakieś pytania to śmiało - postaram się odpowiedzieć o ile będę wiedział :)
  • 45
Taka mala dygresja przy okazji wpisu kolegi @weedget.

Otóż widać jak robione są projekty katalogowe.

Nie znam przypadku, aby ktoś kto kupił taki projekt nie musiał podnosić ściany kolankowej ze względu na niskie poddasze . Niskie dachy po prostu lepiej prezentują się w katalogu, a projekty typowe robione są do sprzedania się.

Czy mógłbyś napisać ile kosztował cię projekt wraz z adaptacją i zmianami?
@DanielPlainview: koszt projektu plus adaptacja to w moim przypadku 4000 do tego oczywiscie nalezy doliczyc koszta projektow przylaczy (woda, gaz) oraz zastepczy projekt fundamentow - w tym przypadku 1 pln netto