Wpis z mikrobloga

Mirki. Jak wprowadzałem się do mieszkania to wynajmujący powiedział że nie ma potrzeby spisywać licznika od prądu bo rachunek przychodzi co drugi miesiąc i płaci się tyle ile się zużyło prądu przez ten czas. Jednak kiedy wysłał mi screena ze strony dostawcy prądu to widziałem że w grudniu zeszłego roku kiedy mieszkał tu jeszcze poprzedni najemca były dwie kwoty do zapłaty więc przypuszczam że ta druga to było wyrównanie za cały rok. Wychodzi więc na to że aktualnie płace jakieś prognozowane zużycie i to jeszcze na podstawie zużycia poprzedniego najemcy. Kiedy te prognozy przestawią się na to ile ja zużywam prądu i czy dobrze to wszystko rozkminiłem?
#wynajem #prad
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Meens: Nie słyszałam jeszcze o fakturach za zużycie prądu, które wystawia się na podstawie prognoz. Zawsze masz aktualne zużycie, bo przecież są różne stawki. W jaki sposób miałoby się później odbyć to wyrównanie? Nie ma opcji.
  • Odpowiedz
@Meens: A przepraszam, źle myślałam. Jest coś takiego jak fakturowanie prognozowane i jeśli dobrze rozumiem cykl takich faktur jest 6-miesięczny, więc pytanie kiedy się tam wprowadziłeś, może te prognozy już generują się według twojego zużycia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Raul_Duke: Akurat tak się składa że zrobiłem zdjęcia licznika tylko że tam co chwile zmieniały się cyferki na wyświetlaczu i mam tych zdjęć z 8 i w sumie nie wiem które foto jest właściwe.
@Silly_Alpaca: Niedługo będzie właśnie pół roku a jaki jest cykl faktur i kiedy zaczną generować się według mojego zużycia to nie wiem. Narazie próbuje ustalić z czym mam do czynienia.
  • Odpowiedz
@Meens: To najlepiej sprawdź na stronie dostawcy jakie są zasady fakturowania prognozowanego, jaki mają cykl rozliczeniowy itd. Gugiel mówi o 6 miesiącach, ale może to zależeć od dostawcy.
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: To elegancko. Wychodzi na to że zużyte jest 285 (nie wiem jakie jednostki - kw h?). Ile powinienem zapłacić za takie zużycie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz