Wpis z mikrobloga

Chciałem odpalić Ironmode'a, ale nie da się kliknąć tej opcji. Gra niezmodowana i zaktualizowana, macie jakiś pomysł co jest nie tak?

Fajna sytuacja, teraz tylko cisnąć rusków za Ural i jestem zwycięzcą ;). Mam nadzieję tylko, że kulturę rosyjską doda mi do akceptowanych. Ottomanów miałem nie ruszać, ale sami dwa razy zaczynali ze mną wojnę i bałem się ich zostawić, bo jakby zrobili sojusz z Rosją to byłoby po mnie. Sojusz mam z Danią (ale chybotliwy), Węgrami i Nowogrodem (wyzwoliłem ich i może podbiję później, na razie Rosją się trzeba zająć). Wasalami jest Serbia, Bośnia, Bizantium i Śląsk (właśnie aneksuję). To tyle, w sumie nic ciekawego. Zastanawiam się tylko, czy Rosjanie przeniosą stolicę, jak im otoczę Moskwę, ale chyba powinni.

#europauniversalis #eu4 #euiv
źródło: comment_MVT2htvwVYtx6TeAW0lIdQhT09tVHBmh.jpg
  • 17
@Kampala: prosto, bierzesz z nimi ślub, potem czekasz na to, aż kipnie im władca bez następcy bądź z następca z słabym roszczeniem do tronu, atakujesz z opcją "claim trone" i jak wygrywasz to masz unię. Po 50 latach anektujesz i masz spokój :)
@Rmne: nie, jak zaczynałem grę to chciałem i nie dało się, więc gram bez.

@Dariel: A, w ten sposób. Bo z mniejszymi państwami można po prostu nabić relacje i zaproponować im wasalizację. Z Rosją wcale nie jest ciężko, mają o 30 tysięcy mniejszy limit wojsk już, plus ja mam wasali którzy zawsze przyjdą oblegać twierdzę, a ja mogę zająć się rozbijaniem armii. Właśnie gram teraz i zabrałem im 3 prowincje
@Kampala: no mniejsze państwa wasalizujesz, a większe to unia. Znów mam ochotę pograć, ale po ostatnich moich podbojach wątpię czy uda mi się stworzyć coś większego ;d
Danią (ale chybotliwy), Węgrami i Nowogrodem (wyzwoliłem ich i może podbiję później, na razie Rosją się trzeba zająć). Wasalami jest Serbia, Bośnia, Bizantium i Śląsk

Nie dostajesz kar za przekroczenie limitu relacji?
@Dariel: I będziesz mógł iść na wojnę tylko po śmierci monarchy - sporo szczęścia i zaangażowania trzeba. Normalny casus belli działa tylko w przypadku tej samej dynastii
@currori: @Dariel: właśnie zwojowałem w ten sposób Nowogród i zaraz Ruszam na Węgry i może Austrię (ale nie wiem czy warto, bo mała jest i sporo krajów ma zakusy na swoje tereny, jak Francja zacznie mnie atakować to średnio będzie).